Kaj je lažno predstavljanje in kako biti varen pred njim? |


Kako jim to uspe? Kopirajo identiteto pristne blagovne znamke bodisi v e-pošti, na spletnem mestu ali v dejanskem imenu zaposlenega ali se pretvarjajo, da je prijatelj, družinski član ali nekdo drug, ki ga poznate, zato se zdi, da sporočilo prihaja iz zanesljivega vira. Najpogostejši pristop, ki so ga hekerji uporabili za začetek tovrstnih kibernetskih napadov, je bil do nedavnega klasičen email. A ker so se družbena omrežja in pametni telefoni začeli povečevati, je phishing napad prevzel tudi te kanale.

Kaj je lažno predstavljanje? Začnimo z imenom

Kot ste gotovo uganili, ime phishing izvira iz glagola "ribolov", navdihnilo pa ga je dejavnost lova plena z bate. No, res je, to smo hekerji, plen, ki jih želijo ujeti. Včasih uporabniki olajšajo svoje delo, vendar želimo biti prepričani, da ne bo tako. Povedali vam bomo vse, kar morate vedeti o tej temi, da boste ostali zaščiteni pred lažnim predstavljanjem, ne glede na to, koliko hekerjev vam jih bo poskušalo ukrasti. Začnimo od začetka.

Kako opaziti napad lažnega predstavljanja?

Usposobljeno oko lahko zlahka opazi prevare z lažnim predstavljanjem, saj jih vedno najde nekaj podrobnosti. Pojdimo čez najpogostejše:

  • Poskušajo podvojiti vizualni videz resničnega podjetja. Toda to lahko storijo le do določene mere. Podobno je opažanju ponarejenih izdelkov. Resnica je v podrobnostih. Če se vam zdi nekaj sumljivega, poskusite to primerjati z avtentično podobo podjetja in bolj jasno boste videli, da imate opravka s ponaredkom.
  • Ko vas prosijo za vaše podatke, uporabljajo ime dejanskega zaposlenega. Ampak, hej, ime je enostavno kopirati. Težje je kopirati skladen, profesionalen govor. Torej, poskusite brati med vrsticami.
  • Oblikujejo mesta, ki so zelo podobna originalnim. Toda še enkrat lahko gredo samo tako daleč. Logotip je v slabi ločljivosti, vsebina, ki ni posodobljena, ima malo interaktivnih elementov in tako naprej.
  • Zelo dramatični so, ko od vas zahtevajo, da napišete svoje osebne podatke. Na primer, lahko ugotovite, da je bil vaš račun ogrožen in da potrebujejo vaše osebne podatke hitro, kot včeraj, da odpravijo težavo.
  • Sporočajo, da ste osvojili veliko nagrado, ker zakaj ne, si to zaslužite. Vse, kar morate storiti, je, da izpolnite nekaj obrazcev za zbiranje. Majhen napor za potovanje po svetu ali denar, ki ga zaslužite v enem letu, kajne?

Preprečite lažno predstavljanje z učenjem oblik lažnega predstavljanja

Lahko rečete, da je nebo meja, ko gre za vrste phishing napadov. Res je, nekateri so delovali bolje kot drugi, a prepričajte se sami, če se počutite manj ali bolj ranljivi na te prevare, s spodnjega seznama:

Prijatelj v stiski je resnično prevara

V tem primeru dobite elektronsko sporočilo prijatelja ali samo osebe, ki jo poznate, ki potuje v tujo državo in se znajde v težavah. Na primer, lopovi so ga oropali. No, prijatelj v stiski potrebuje vašo pomoč in jo potrebuje čim prej na bančnem računu. Kaj počneš? Denar ste poslali ali se poskusite obrniti na osebo in ugotoviti, ali je zgodba resnična?

Čas beži

Bili ste tako lepo na spletnem mestu [vstavite ime] ali ste bili tako zadovoljni s spletnimi storitvami banke [vstavite ime], da sploh niste opazili, kako je minilo čas in se je vaš račun iztekel in kmalu bo se črta. Na srečo ste dobili e-poštno sporočilo, ki vas opozori na ta nesrečni dogodek in vam daje tudi možnost, da si kot kupec podaljšate čas. Vse, kar morate storiti, je, da napišete svoje podatke in težava je odpravljena. Pravzaprav se težave šele začnejo v trenutku, ko kliknete to ponarejeno povezavo.

Velik slab virus

Ta lažni napad ima pošten delež žrtev. Opozori vas, da ste že okuženi in to morate odpraviti takoj, preden pride do resne škode. No, kaj čakaš? Računalnik je v nevarnosti, samo prenesite prilogo ali sledite povezavi in ​​dovolite, da vam to pomagajo dobri fantje.

Razsodba: kriv, da je bil galeb

Ko te nekdo nekaj obtoži, je naravno čutiti potrebo po obrambi, čeprav veš, da nisi naredil nič narobe. Če torej prejmete e-poštno sporočilo, ki vam očita, da ste storili nekaj nezakonitega, kot je, da niste plačali davkov ali vzeli nekaj denarja, ki vam ni pripadal, kaj storite? No, nekateri samo prenesejo zip datoteko, ki vsebuje več informacij o obtožbi in komplementarnem virusu.

Prekomerno zaščitna banka

Ko ste porabili več denarja kot običajno, koga skrbi za vas in vaše finančno počutje? Morda boste presenečeni, toda vaša banka je. Ali pa vsaj tako razmišljate lažni elektronski pošti. Obvesti vas, da je bil z vašega računa umaknjen velik znesek, in svetuje vam, da sledite povezavi, kjer boste lahko izvedeli več o njej, ki jo vstavite
svoje podatke.

Rutina "skrbimo za vaše mnenje"

Ta je zahrbtna. Ker ste zvest kupec znamki, imate dobre ali slabe povratne informacije o njihovih storitvah. Če torej dobite elektronsko sporočilo, ste v imenu blagovne znamke, ki vas prosi, da jim razmislite o neki temi, naklonjeni temu, da sledite vabilu. Seveda preden spregovorite, morate izpolniti nekatere obrazce, da vas prepoznajo kot svojo dragoceno stranko. Je samo naravno? Ali pač? Ali ne vedo, kdo ste že, če so vam pisali?

Kako ostati varen pred lažnim predstavljanjem?

Pa poglejmo. Zaenkrat vemo, da je lažno predstavljanje taksistična tehnika, ki vas skuša prepričati, da kliknete poškodovano ali ponarejeno povezavo. Recimo, da prejmete e-poštno sporočilo s spletnega mesta, ki ste ga že obiskali, in mu zaupate. Kot iz vaše banke. Razlika je v tem, da je povezava, do katere dostopate, čeprav se ne zdi sumljiva, zlonamerna kopija dejanskega spletnega mesta. No, če vpišete geslo za prijavo ali še bolje, če vam napišete finančne podatke, kot so podatki o vaši kreditni kartici, se vam žal pokažemo, vendar ste bili pravkar vlomljeni in vaši podatki ukradeni. Če ne boste pozorni na nekatere podrobnosti, s pomočjo katerih se boste zaščitili pred lažnimi napadi. Tukaj je tisto, kar morate storiti, da preprečite lažno predstavljanje:

Bodi slovnica nacistka

Poizkusi lažnega predstavljanja so v vseh jezikih, vendar je samodejno prevajanje pogosto slabo. Torej, preberite besedilo v e-poštnem sporočilu, preden kliknete povezavo. Če najdete napake, se izogibajte. Pomislite samo, da resna blagovna znamka ne bi dovolila tovrstnih napak v svojem sporočilu kupcem.

Ne bodite pisalec s svojo banko

Banke vam nikoli ne bodo poslale osebnih ali finančnih podatkov po pošti. Zdaj, ko ste to zdaj, se ne boste prepustili lažnim vprašalnikom ali naključnim obrazcem, ki jih morate izpolniti.

Bodite mirni, ko vas e-poštni naslovi poskušajo uničiti

Pogost trik je, da besede uporabljate kot nujno ali da vzbudite občutek panike s stavki, kot je "vaš račun je začasno ukinjen". Nobena zdrava blagovna znamka, niti njihova domenska dejavnost, se ne bo tako pogovarjala z vami. Če je strah, da je to vaba, zato se izogibajte. Če vas skrbi, da bi slaba novica lahko bila resnična, napišite svoj e-naslov dejanskim pošiljateljem in jih povprašajte o zadevni temi. Toda ne predvajajte in ne kopirajte naslova iz pravkar prejete pošte. To storite ročno, iz lastne baze podatkov.

Posodobite preventivno programsko opremo

Protivirusna zaščita bi lahko bila dobra obramba, če bi vas nekaj pozorno pozdravilo. Posodobite ga tako, da boste lahko učinkovito zaščitili pred lažnim predstavljanjem.

Poglejte URL spletnega mesta

Zlonamerna spletna mesta so lahko videti zelo podobna avtentičnim spletnim mestom, vendar bo URL verjetno uporabljal drug URL. Na primer .net ali .org namesto .com. Za preprečevanje lažnega napada v tem primeru morate gledati ne samo na ime pošiljatelja, kot je navedeno v vašem e-poštnem polju, temveč tudi na naslov, ki je bil uporabljen za pošiljanje e-pošte.

Najboljša zaščita pred lažnim predstavljanjem je zdrav razum

Res je. Racionalen pristop, če pride do interakcije s temi prevarami, je najboljša zaščita pred lažnim predstavljanjem. To pravimo, saj vas ne glede na obliko, ki jo zavzamejo, nagovarjajo s svojim pomanjkanjem pozornosti ali zaupanja vredne narave. Toda, ko ste dobro obveščeni, kaj je lažno predstavljanje in kako deluje phishing, boste lažje jih opazili in se izognili temu. Ne pozabite, da vse, kar je skoraj preveč dobro, da bi bilo res, na internetu verjetno ni niti dobro niti resnično in da morate dvakrat preveriti vse, kar se zdi celo oddaljeno sumljivo. Ostani varen.

Kaj je lažno predstavljanje in kako biti varen pred njim? |
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

82 − = 76

map