Tips Cara Menggunakan Komputer Awam dengan selamat | Perkhidmatan VPN


Baca petua ini mengenai penyemakan imbas yang selamat dan bagaimana untuk memastikan maklumat kerja, peribadi, atau kewangan anda bersifat peribadi.

Betapa selamatnya komputer umum?

Kebanyakan masa, anda tidak mempunyai maklumat terdahulu tentang aspek keselamatan komputer yang digunakan buat sementara, betapa selamatnya sambungan dan sekiranya tindakan dalam talian anda direkodkan.

Menggunakan peranti awam boleh menjadi sangat berisiko untuk penyemakan imbas anda yang selamat, atau maklumat peribadi sensitif seperti keselamatan data, keselamatan kata laluan atau perincian perbankan. Jika anda tidak mengambil beberapa langkah keselamatan komputer asas, data peribadi anda boleh dipertaruhkan.

Risiko menggunakan komputer awam ada di sana?

Inilah beberapa risiko yang paling biasa apabila menggunakan komputer awam:

  1. Seseorang mendapatkan akses ke aktiviti anda di internet terutamanya jika anda menggunakan WiFi awam
  2. Orang boleh menjadi kurang bijak dan melihat monitor anda
  3. Malware dan spyware pada komputer awam
  4. Akses kepada sejarah penyemakan imbas anda
  5. Kecurian maklumat peribadi penting
  6. Kata laluan dan log masuk kecurian kelayakan

Walau bagaimanapun, terdapat cara yang anda boleh melindungi trek dalam talian anda jika anda mendapati diri anda dalam keadaan menggunakan komputer awam. Ingat, keselamatan pertama.

Cara menggunakan komputer awam dengan selamat?

Perlu diingat bahawa tiada apa yang boleh anda lakukan untuk menjadikan komputer awam sepenuhnya selamat. Walau bagaimanapun, terdapat cara untuk mengurangkan risiko penggunaan komputer awam dengan ketara.

Berikut adalah beberapa tips keselamatan komputer awam yang perlu anda ikuti.

Padamkan Sejarah Penyemakan Anda

Apabila anda selesai menyemak imbas, pastikan anda memadamkan kuki anda, borang data, sejarah penyemakan imbas, fail sementara atau kata laluan yang disimpan.

Jangan simpan mana-mana kata laluan

Kami telah menyebut penjimatan kata laluan sebelum ini sebagai sangat berbahaya dan ini harus jelas apabila menggunakan komputer awam. Sebelum log masuk, pastikan pilihan 'save password' tidak dihidupkan secara lalai. Juga, perhatikan 'Keyloggers' kerana peranti kecil ini boleh log setiap kunci yang anda tekan pada papan kekunci anda dan boleh menangkap segala-galanya dari kata laluan, mesej peribadi, butiran kad kredit dan semua jenis yang anda taip. Jadi, sebelum anda mula menggunakan komputer awam, anda harus memastikan bahawa tiada peranti keylogger dipasang.

Jangan gunakan maklumat kad kredit dan perbankan anda

Sentiasa elakkan tindakan yang mungkin mendedahkan kata laluan akaun berharga atau maklumat peribadi seperti nombor kad kredit dan butiran transaksi kewangan. Tindakan sedemikian boleh menjadi sangat berbahaya kerana maklumat itu boleh dicuri dan digunakan.

Jangan simpan fail

Sesetengah fail yang biasanya anda simpan di dalam negara boleh mengandungi maklumat peribadi atau sensitif misalnya lampiran e-mel penting. Cara terbaik untuk melindungi data anda adalah dengan menggunakan pemacu kilat di mana anda boleh menyimpan fail jika diperlukan.

Juga, pastikan anda memadamkan fail sementara yang berkaitan dengan penggunaan program selain pelayar web. Fail-fail ini biasanya sepatutnya dipadamkan secara automatik apabila anda menutup program atau semasa reboot tetapi ini tidak selalu berlaku.

Reboot

Selepas menggunakan komputer awam, reboot adalah langkah akhir yang anda perlu buat untuk memadamkan trek anda. Ini akan membersihkan fail halaman dan juga mengosongkan segala-galanya dari memori fizikal (RAM).

Berhati-hati untuk snoop

Oleh kerana anda mendapati diri anda berada di tempat awam, anda harus sentiasa menyedari orang asing di sekeliling anda. Anda tidak pernah tahu siapa yang mengintai di belakang bahu anda. Juga, fikiran kamera keselamatan dipasang di kebanyakan tempat awam kerana mereka boleh merakam setiap langkah anda termasuk menaip kata laluan dan paparan skrin.

Perlu Perkhidmatan VPN yang Boleh Dipercayai?

Kami telah mendapat anda dilindungi - CactusVPN menawarkan VPN mewah yang mempunyai penyulitan gred tentera, sokongan 24/7, Suis Bunuh, pelayan berkelajuan tinggi 28 + dengan jalur lebar tanpa had, dan sehingga enam protokol VPN untuk dipilih. Terlebih lagi, kami tidak melog masuk sebarang data anda, dan perkhidmatan kami berfungsi di pelbagai platform.

Dan jika anda mahu mencuba cara-cara lain membuka laman web sekatan, kami juga menawarkan perkhidmatan DNS Pintar yang membuka sekatan 300+ laman web untuk anda. Itu, dan semua pelayan VPN kami sebagai pelayan proksi.

Dan sebaik sahaja anda menjadi pengguna CactusVPN, kami akan kembali kepada anda dengan jaminan wang balik 30 hari.

Pokoknya

Pada masa kini, kami jarang mendapati diri kita dalam keadaan di mana kita perlu menggunakan komputer awam kerana setiap orang mempunyai sekurang-kurangnya satu peranti peribadi secara tetap. Walau bagaimanapun, dalam keadaan yang jarang berlaku apabila tiada pilihan lain, anda perlu mengambil semua langkah keselamatan yang mungkin, untuk mengekalkan maklumat peribadi anda dengan selamat. Jika anda benar-benar mesti menggunakan kata laluan anda atau memuat turun fail, maka anda pasti mesti mengikuti petua di atas. Dan jangan lupa, ubah kata laluan anda. Melayari dengan selamat!

Tips Cara Menggunakan Komputer Awam dengan selamat | Perkhidmatan VPN
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

8 + 2 =

map