Perkakasan VPN vs Perisian VPN – Apakah Perbezaannya? |


Apakah VPN Perkakasan?

VPN perkakasan adalah peranti yang menyediakan ciri VPN (seperti penyulitan / penyahsulitan dan pengesahan), dan mempunyai pemproses yang berdedikasi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk menawarkan fungsi firewall perkakasan juga.

VPN perkakasan adalah bersendirian, yang bermaksud mereka mengendalikan semua fungsi VPN dengan sendirinya.

Contoh VPN perkakasan akan menjadi VPN Perkakasan Firewall Zyxel.

Apa itu VPN Perisian?

VPN Perisian adalah aplikasi yang anda pasang dan jalankan pada peranti anda sendiri. Pada akhirnya, mereka boleh menjadi pelanggan asli yang telah diprapasang pada peranti anda, atau klien VPN pihak ketiga yang anda dapat dari penyedia VPN anda.

Pada akhir pembekal, VPN perisian adalah kedua-dua pelanggan yang mereka bangun dan apa yang mereka tentukan pada pelayan VPN yang mereka gunakan. Perisian ini bertanggungjawab untuk mengendalikan sambungan antara klien VPN dan pelayan.

Perkakasan VPN vs Perisian VPN - Apakah Perbezaannya? |Perkhidmatan kami sendiri, CactusVPN, adalah contoh VPN perisian yang baik.

Siapa VPN Perkakasan Yang Benar untuk?

Memandangkan cara VPN perkakasan berfungsi dan berapa mahalnya, mereka kebanyakannya sesuai untuk perniagaan besar yang perlu memberikan sejumlah besar pekerja (100+) akses kepada sambungan VPN.

Juga, VPN perkakasan hanya pilihan yang baik jika anda mempunyai jabatan IT yang mahir dan boleh dipercayai, dan keselamatan rangkaian yang betul di tempatnya.

Adakah VPN Perisian Sahaja untuk Individu Kemudian?

Nah, jika anda hanya pengguna dalam talian yang ingin menyembunyikan alamat IP anda dan menyulitkan trafik dalam talian anda, anda lebih baik dengan VPN perisian daripada satu perkakasan. Ia lebih mesra pengguna, mudah didirikan dan cekap.

Tetapi perisian VPN berfungsi dengan baik untuk perniagaan juga - terutamanya perniagaan kecil, kadang-kadang perniagaan besar bergantung pada kos dan keperluan anda. Lagipun, mereka adalah cara yang mudah dan intuitif untuk:

  • Bypass blok-blok yang menghalang pekerja daripada melakukan tugas mereka.
  • Selamat panggilan VoIP anda dengan pekerja jarak jauh, rakan kongsi, dan pelanggan.
  • Berikan pekerja jarak jauh yang cepat dan selamat ke rangkaian kerja anda.
  • Adakah tan penyelidikan SEO.

Perkakasan VPN vs Perisian VPN - Yang Betul?

Perbezaan antara perkakasan dan perisian VPN boleh sedikit terlalu teknikal dan kompleks, jadi kami akan cuba memastikannya semudah mungkin.

Perlu diingat bahawa bahagian ini akan sangat relevan untuk perniagaan, walaupun anda mungkin mendapat maklumat yang baik jika anda sedang mempertimbangkan untuk mendapatkan VPN perkakasan untuk kegunaan peribadi.

Jadi, berikut adalah jenis VPN yang mana yang lebih baik daripada yang lain:

1. VPN Perisian Mempunyai Cara Lebih Baik

Jika anda berharap untuk mendengar bahawa perkakasan VPN sangat berpatutan dan murah, kami mendapat berita buruk untuk anda.

VPN perkakasan biasanya akan menjimatkan antara $ 100 hingga $ 500 - kadang-kadang $ 1,000 atau lebih.

Dan jika perniagaan anda berkembang, dan anda mula menyewa lebih ramai orang, anda pasti perlu mendapatkan VPN perkakasan tambahan, berpotensi dua kali ganda atau tiga kali ganda kos awal.

Terdapat beberapa VPN perkakasan yang boleh anda peroleh di bawah $ 100, tetapi ia jelas tidak sehebat dengan yang lebih mahal. Mereka boleh menjadi pilihan yang baik untuk rangkaian rumah, namun ia akan menjadi lebih mudah dan mudah untuk mendapatkan VPN perisian, dan menetapkannya pada router rumah anda bukan.

Sebaliknya, VPN Perisian boleh menelan kos sebanyak $ 4 hingga $ 7 sebulan.

Perkakasan VPN vs Perisian VPN - Apakah Perbezaannya? |

"Tetapi tidakkah saya perlu mendapatkan beberapa akaun untuk pekerja saya?"

Nah, ia benar-benar bergantung pada berapa banyak pekerja yang kita bicarakan. Jika anda mempunyai 20 pekerja, contohnya, anda hanya perlu mendapatkan empat akaun dengan CactusVPN kerana kami membenarkan sehingga lima sambungan serentak setiap langganan.

Sekiranya anda seorang freelancer, perniagaan kecil, atau hanya pengguna dalam talian rata-rata, ia agak tidak menentu - VPN perisian jauh lebih baik untuk dompet anda.

2. Akses Jauh Dengan VPN Perkakasan Adakah Sedikit Lebih Rumit

Salah satu sebab utama perniagaan mana yang ingin VPN perkakasan adalah untuk menawarkan pekerja akses jauh ke rangkaian syarikat. Setelah VPN di tempat, pekerja akan mendapat akses jauh cepat.

Penekanan pada "sekali, 'walaupun.

Menyediakan akses jauh melalui perkakasan VPN tidak mudah sama sekali. Sekiranya anda tidak mempunyai kakitangan IT yang tahu apa yang mereka lakukan, bukan sahaja ia mengambil masa yang lama untuk menetapkan semuanya, tetapi terdapat juga ralat risiko yang akan mengakibatkan sambungan kurang selamat.

Dengan VPN perisian, anda akan mempunyai masa yang lebih mudah untuk menyediakan akses jauh untuk pekerja anda. Satu-satunya tangkapan adalah anda perlu mencari pembekal yang menawarkan akses kepada alamat IP berdedikasi.

Oleh kerana alamat tersebut tidak berubah, dan hanya digunakan oleh pekerja anda, anda boleh memetakan senarai mereka pada rangkaian anda untuk memberi mereka akses. Kemudian, mereka boleh mengakses fail kerja dengan mudah menggunakan sambungan yang disulitkan VPN.

3. Keselamatan Adakah Layak Dengan Kedua-dua Pilihan

Jika anda melihat keselamatan VPN perkakasan, anda akan mendapati kebanyakan tuntutan samar-samar tentang bagaimana mereka lebih selamat daripada VPN perisian. Malangnya, tidak banyak maklumat terperinci mengapa.

Tangkapan terbaik kami adalah bahawa perkakasan VPN mungkin secara teorinya lebih selamat kerana mereka menawarkan sambungan khusus, sedangkan menggunakan perisian VPN biasanya bermakna berkongsi pelayan VPN dengan berpuluh-puluh pengguna lain.

Terdapat juga tuntutan bahawa penggodam lebih cenderung untuk menyerang VPN perisian berbanding rakan-rakan perkakasan mereka, tetapi tidak ada data untuk menyokongnya.

Malah, jika anda menyemak berita terkini, anda akan melihat bahawa penjenayah siber lebih sibuk dengan sasaran VPN perkakasan saat ini.

Namun, VPN perkakasan biasanya sangat selamat. Mereka mempunyai firewall terbina dalam, menawarkan penyulitan SSL, dan boleh menyokong protokol yang kuat. Juga, anda tidak perlu risau sama ada atau tidak penyedia VPN mempunyai dasar pembalakan kerana anda satu-satunya yang akan menjalankan segala-galanya.

Penyulitan VPN

Satu-satunya masalah dengan mereka adalah keselamatan mereka boleh memukul jika pasukan anda tidak mengkonfigurasi VPN dengan betul. Juga, penggodam boleh menjejaskan VPN perkakasan jika mereka berjaya berjaya menargetkan perniagaan anda dengan serangan pancingan data dan penggambaran.

Walau bagaimanapun, anda boleh mendapatkan tahap keselamatan yang sama dengan VPN perisian juga. Anda hanya perlu memilih pembekal yang mengambil serius privasi anda - yang idealnya menyediakan penyulitan gred tentera, akses kepada protokol seperti IKEv2, SoftEther, L2TP / IPSec, dan OpenVPN, dan mempunyai dasar tidak jelas log.

Lebih-lebih lagi, VPN perisian boleh memasukkan ciri-ciri berguna lain yang melindungi data dan privasi anda - seperti perlindungan kebocoran DNS terbina dalam dan Suis Bunuh.

Yang terbaik - anda tidak perlu risau tentang anda atau pasukan anda membuat sebarang kesilapan yang boleh menjejaskan keselamatan anda.

4. VPN Perkakasan Boleh Lebih Pantas, Tetapi Tidak Sentiasa

Salah satu titik jualan menarik VPN perkakasan adalah kelajuan tinggi mereka. Dugaan, VPN perkakasan akan menjadi lebih cepat daripada VPN perisian kerana mereka tidak menjalankan proses penyulitan dan terowong dalam perisian, yang boleh menimbulkan ketegangan pada CPU peranti.

Sebaliknya, perkakasan VPN mempunyai CPU khusus mereka sendiri, jadi anda tidak perlu bimbang tentang sambungan VPN melambatkan rangkaian atau peranti anda dengan mengambil kitaran CPU dari aplikasi lain yang memerlukannya.

Bunyi bagus, betul?

Baiklah, ada satu perkara yang perlu anda pertimbangkan - kesemua perkara itu pernah berlaku pada masa lalu.

Hari ini, tidak begitu banyak.

Malah, kini terdapat peranti (walaupun telefon mudah alih) yang mempunyai perkakasan yang cukup kuat sehingga mereka boleh mengendalikan sambungan VPN di atas semua proses lain yang mereka jalankan.

Jika anda menambah lebar jalur yang kuat ke dalam campuran, anda boleh mendapatkan kelajuan yang baik dengan perisian VPN juga.

Kelajuan DNS Pintar

Sudah tentu, perlu diingat bahawa walaupun dengan semua itu, masih terdapat kemungkinan anda akan mengalami sedikit kehilangan kelajuan dengan VPN perisian bergantung pada sejauh mana anda dari pelayan, enkripsi apa yang anda gunakan, dan sama ada atau tidak firewall anda mengganggu sambungan VPN (antara lain).

Semuanya, jika anda tidak perlu menyembunyikan lokasi geo pekerja anda atau membuka sekatan kandungan dan perkhidmatan dalam talian, dan kelajuan sangat penting bagi anda, VPN perkakasan mungkin berfungsi dengan lebih baik. Walaupun, mungkin idea yang baik untuk memberikan perisian VPN sebelum anda mula membelanjakan banyak wang pada VPN perkakasan.

5. VPN Perkakasan Tidak Sebagai Mesra Pengguna sebagai VPN Perisian

Apabila ia berkaitan dengan VPN perkakasan vs perisian VPN, hanya tidak dapat menafikan bahawa perkakasan VPN memerlukan lebih banyak pengetahuan teknikal.

Pada asasnya, dengan VPN perkakasan, anda tidak semestinya mempunyai UI yang anda boleh bergantung. Oleh itu, anda atau pasukan IT anda perlu mengkonfigurasinya secara manual untuk semua orang menggunakannya.

Jika kakitangan IT anda tidak benar-benar berpengalaman dengan VPN perkakasan, mereka akan memerlukan latihan tambahan. Dan itu mungkin berlaku sejak VPN perkakasan cenderung mempunyai konfigurasi dan tetapan pengurusan yang berbeza daripada router korporat dan firewall.

Terlebih lagi, dengan menyediakan VPN perkakasan, anda perlu mengkonfigurasi rangkaian anda sepenuhnya untuk menampungnya. Juga, pasukan TI anda perlu sentiasa memantau dan melakukan penyelenggaraan untuk memastikan semuanya berfungsi dengan baik.

Oh, dan pasukan juga perlu menyemak tapak web pengilang secara teratur untuk kemas kini. Sekiranya mereka melepaskan sebarang kemas kini, pasukan anda perlu menggunakannya secara manual, yang mungkin sukar bergantung pada bagaimana kompleks perkakasan itu. Juga, ia boleh menyebabkan gangguan perkhidmatan seluruh syarikat.

Walau bagaimanapun, perisian VPN adalah sangat mudah. Anda hanya perlu memuat turun dan memasang klien dari pembekal VPN, jalankan, dan pilih pelayan VPN. Pembekal VPN menjaga selebihnya.

Itulah yang ada padanya. Malah kemas kini dikendalikan secara automatik. Biasanya, klien akan menghantar pemberitahuan kepada anda yang memberitahu anda tahu sudah tiba masanya untuk mengemaskini kepada versi baru.

Tambahan lagi, walaupun anda atau salah seorang pekerja anda masih tidak tahu cara menggunakan perisian VPN, kebanyakan pembekal menawarkan sokongan 24/7 atau Pangkalan Pengetahuan dalam talian yang anda boleh gunakan untuk mencari penyelesaian yang anda perlukan dengan cepat.

6. VPN Perisian Menyediakan Skalabilitas yang Lebih Baik

Jika anda perlu membuat perniagaan anda dengan VPN perisian, anda hanya perlu mendapatkan akaun tambahan untuk pekerja baru anda - mudah dan tidak memerlukan banyak wang. Dan jika anda mendapat langganan dengan pelbagai sambungan serentak, anda boleh skala lebih pantas dan lebih murah.

Dengan VPN perkakasan, bagaimanapun, anda juga perlu mendapatkan pengaya perkakasan yang menyokong pertumbuhan yang anda perlukan (sesi VPN tambahan, misalnya), atau anda perlu mendapatkan model baru.

Melakukan yang terakhir bermakna anda perlu membelanjakan lebih banyak wang, dan wang yang anda belanjakan sebelumnya pada VPN perkakasan yang anda ganti akan menjadi sia-sia jika anda tidak akan mencari penggunaan lain untuknya.

Oh, dan jangan lupa staf IT anda mungkin memerlukan lebih banyak masa untuk menampung VPN perkakasan baharu - apatah lagi mereka perlu memikirkan semula persekitaran rangkaian syarikat sekali lagi jika VPN baru terlalu berbeza dari yang lama.

Perlukan Penyelesaian VPN Perisian Yang Selamat dan Selamat?

Kami mendapat belakang awak.

CactusVPN menyediakan penyulitan teratas dengan akses kepada protokol VPN yang sangat selamat. Juga, kami menyediakan perkhidmatan kami dengan Kill Switch, dan Apps Killer, dan perlindungan kebocoran DNS.

Oh, dan kami menguatkuasakan dasar tidak log yang ketat, jadi privasi anda akan sentiasa selamat.

Dan jika anda memerlukan VPN untuk perniagaan anda, kami harus menyebutkan bahawa CactusVPN sangat berskala. Anda sebenarnya boleh menyambung sehingga lima peranti serentak satu pelan langganan. Itu, dan anda boleh memasang perkhidmatan kami pada platform yang paling popular.

Selain itu, jika anda memerlukan sebarang bantuan, kami boleh didapati 24/7.

Bunyi bagus?

Aplikasi CactusVPN

Kemudian teruskan dan berikan perkhidmatan kami - kami menyediakan percubaan percuma selama 24 jam. Tidak perlu memberikan butiran kad kredit, dan anda mendapat akses kepada semua ciri.

Terlebih lagi, kami juga menyediakan jaminan wang balik 30 hari sekiranya perkhidmatan tidak berfungsi seperti yang diiklankan.

Perkakasan VPN vs VPN Perisian - Bahagian bawah

Perkakasan dan perisian VPN mencapai matlamat yang sama, tetapi terdapat perbezaan yang jelas di antara mereka:

  • VPN perkakasan adalah peranti yang berdedikasi dan berdiri sendiri dengan pemproses berdedikasi yang mengendalikan fungsi VPN.
  • VPN perisian adalah aplikasi asli atau pihak ketiga yang anda konfigurasikan atau pasang pada peranti anda untuk menjalankan sambungan VPN - sama ada pada pelayan yang anda miliki, atau pada pelayan penyedia VPN.

Memandangkan semua itu - perkakasan VPN vs perisian VPN, yang merupakan pilihan yang lebih baik?

Ia sangat bergantung kepada keperluan anda. Jika anda menjalankan perniagaan yang besar, mempunyai pasukan IT yang mahir, dan ingin memastikan anda telah mendedikasikan sambungan VPN, perkakasan VPN adalah pilihan yang baik.

Tetapi jika anda hanya mahu menyulitkan lalu lintas atau sambungan web anda ke rangkaian kerja anda, tidak mahu berurusan dengan proses persediaan yang kompleks dan memakan masa, dan lebih suka mengelakkan daripada menghabiskan lebih dari $ 100 atau $ 500 pada perkakasan, perisian VPN adalah pilihan yang lebih baik.

Perkakasan VPN vs Perisian VPN - Apakah Perbezaannya? |
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

8 + 2 =

map