Apakah Perisian Pelanggan VPN (Bagaimana Kerja Pelanggan VPN) |


Dan walaupun anda tidak menggunakan VPN dan hanya ingin belajar mengenainya, ini adalah titik permulaan yang baik seperti mana-mana. Kami juga akan membuang definisi VPN yang cepat sebelum kita bermula juga.

Apakah VPN itu?

VPN (Rangkaian Persendirian Maya) adalah perkhidmatan yang anda boleh gunakan untuk memintas geo-block dan penapisan kerajaan dengan menyembunyikan alamat IP sebenar anda di Internet. Juga, VPN boleh menyulitkan data dan trafik Internet anda untuk memastikan ia bebas daripada pengawasan dan selamat dari penggodam.

Apakah Perisian Pelanggan VPN?

Pelanggan VPN ialah perisian Rangkaian Peribadi Maya yang dipasang pada peranti anda untuk mewujudkan sambungan di antaranya dan pelayan VPN, dan menawarkan akses kepada perkhidmatan VPN.

Kebanyakan platform yang popular seperti Windows, macOS, iOS, dan Android datang dengan perisian klien VPN yang telah dipasang, tetapi anda juga boleh memasang klien pihak ketiga untuk menikmati antara muka pengguna yang lebih baik dan lebih banyak ciri.

Jenis Pelanggan VPN

Pada umumnya, terdapat dua jenis pelanggan VPN:

Pelanggan VPN asli atau terbina dalam

Ini adalah pelanggan VPN yang telah dipasangkan atau pra-konfigurasi yang tersedia dalam beberapa sistem operasi seperti Windows, macOS, iOS, Android, dan distros Linux seperti Ubuntu.

Pelanggan VPN pihak ketiga

Mereka boleh dibahagikan kepada dua kategori lagi:

 1. Pelanggan VPN yang dibangunkan oleh pemaju protokol VPN.Beberapa contoh termasuk pelanggan OpenVPN dan SoftEther.
 2. Pelanggan VPN yang dibangunkan oleh penyedia perkhidmatan VPN. Aplikasi VPN yang dibangunkan oleh penyedia VPN dilengkapi dengan ciri tambahan bahawa pelanggan VPN asas yang dibangunkan oleh pemaju protokol biasanya tidak menawarkan, seperti Aplikasi. Killer, Killswitch, keupayaan untuk menyusun pelayan oleh negara, memilih antara protokol VPN, menyambung auto pada permulaan, dan banyak lagi.

Kenapa Anda Perlu Perisian Pelanggan VPN?

Ia cukup mudah - untuk mewujudkan sambungan VPN ke pelayan VPN, dan juga memastikan terowong VPN yang disulitkan dikonfigurasi antara anda dan pelayan, peranti anda memerlukan klien VPN kerana ia bertanggungjawab untuk mengendalikan semua itu.

Bagaimana Pelanggan VPN berfungsi?

Sebelum klien dan pelayan VPN juga dapat berkomunikasi, mereka mengesahkan satu sama lain melalui paket data. Proses pengesahan bersama ini adalah penting kerana ia memastikan pelanggan berkomunikasi dengan pelayan yang betul dan sebaliknya.

Selepas itu, perisian VPN menyulitkan data anda sebelum menghantarnya ke pelayan VPN. Sebaik sahaja pelayan menerima maklumat, ia menyahsulit, dan meneruskan trafik anda ke web. Apabila pelayan VPN menerima data Internet yang anda minta (akses laman web, contohnya), ia menyulitkannya, dan menghantarnya kembali kepada klien VPN pada peranti anda, yang kemudiannya meneruskan penyahsulitan maklumat untuk anda.

Terima kasih kepada proses penyulitan, ISP anda (atau mana-mana agensi pengawasan kerajaan atau penggodam, untuk perkara itu) tidak dapat menyimpan tab pada permintaan sambungan dan trafik dalam talian untuk melihat apa yang anda lakukan di web. Hanya klien VPN dan pelayan VPN boleh menyulitkan dan menyahsulitkan data.

Apa Platform Adakah Pelanggan VPN Bekerja?

Kedua-dua pelanggan VPN terbina dalam dan pihak ketiga boleh didapati di sistem dan peranti pengendalian yang paling popular. Sebagai peraturan umum, perisian klien VPN berfungsi pada:

 • Windows (termasuk Windows XP)
 • macOS X (pelanggan pihak ketiga mungkin tidak berfungsi pada versi yang lebih lama)
 • Linux (beberapa pengedaran hanya boleh mengendalikan konfigurasi VPN manual)
 • iOS
 • Android
 • eReaders (seperti Fire Kindle)
 • Amazon Fire TV (dan mungkin peranti lain yang menjalankan OS Bomba)

Walau bagaimanapun, tidak semua sistem operasi dan peranti mempunyai sokongan asli untuk pelanggan VPN. Contohnya, TV pintar yang tidak menjalankan Android atau OS Fire tidak boleh memasang aplikasi VPN pada mereka. Begitu juga untuk konsol permainan seperti Xbox atau PlayStation, atau telefon bimbit seperti BlackBerry yang menjalankan BlackBerry 10 OS.

Dalam situasi tersebut, sambungan VPN manual masih boleh ditubuhkan pada beberapa peranti dengan mengambil kesempatan daripada sokongan protokol VPN dan menggunakan fail konfigurasi yang ditawarkan oleh penyedia VPN.

Sekiranya tidak ada yang mungkin, pilihan anda ialah sama ada berkongsi sambungan komputer atau komputer riba anda dengan peranti yang dipersoalkan (yang mungkin agak sukar) atau menyediakan VPN pada penghala anda.

Pilihan penghala biasanya yang terbaik sejak itu, jika Anda melakukannya, semua perangkat yang mengakses web melalui penghala Anda akan menggunakan sambungan VPN - ya, bahkan perangkat IOT seperti termostat pintar atau kunci pintar.

Cara Beritahu Klien VPN Pihak Ketiga Boleh Dipercayai

Secara keseluruhannya, inilah perkara-perkara yang harus anda cari ketika memeriksa penyedia VPN dan klien mereka:

 • Klien VPN harus serasi merentas platform kerana anda harus dapat menggunakan perkhidmatan VPN di dalam dan di luar rumah anda.
 • Pelanggan tidak boleh log apa-apa data anda atau, sekurang-kurangnya, ia hanya perlu log pelbagai data berkaitan sambungan yang tidak dapat dikesan kembali kepada anda, dan yang hanya digunakan untuk menyelesaikan masalah.
 • Pelanggan VPN tidak boleh membocorkan mana-mana data anda di web. Jika anda ingin melihat cara menguji sambungan VPN untuk memastikan ia selamat, berikut adalah panduan berguna.
 • Pelanggan harus membiarkan anda memilih protokol VPN yang anda ingin gunakan apabila anda menyambung ke pelayan VPN - kecuali peranti / OS yang anda gunakan hanya menyokong satu jenis protokol VPN, tentu saja.

Perlu VPN dengan Pelanggan yang Hebat?

Kami telah mendapat perlindungan anda - kami bekerja siang dan malam untuk memastikan pelanggan VPN kami sangat mesra pengguna, intuitif, dan keseluruhan masalah tanpa masalah.

Selain itu, kami memastikan mereka bekerja pada platform yang paling popular di pasaran:

 • Windows
 • macOS
 • iOS
 • Android
 • Android TV
 • Amazon Fire TV & Stick TV Kebakaran

Aplikasi VPN kami Dikemas dengan Ciri-ciri

Anda boleh memilih antara 6 protokol VPN apabila anda ingin menyambung ke salah satu pelayan kelajuan tinggi kami 28+, dan anda juga boleh mempunyai sambungan auto auto pada permulaan.

Pelanggan CactusVPN

Selain itu, kami menyediakan klien VPN dengan perlindungan DNS Leak, aplikasi. Killer, dan Killswitch - semua yang anda perlukan untuk memastikan privasi anda tidak pernah didedahkan di Internet, tidak kira keadaannya. Belum lagi semua lalu lintas dan data web anda dijamin oleh penyulitan AES yang kuat.

Oh, dan jangan risau tentang pelanggan kami yang membuat sebarang data sensitif. Kami menguatkuasakan dasar tidak ketat di syarikat kami.

Nikmati Akses Tanpa Terbatas Kepada Ton Kandungan

Pelanggan kami mempunyai perkhidmatan DNS Pintar terbina dalam bersama perkhidmatan VPN kami. Sekiranya anda ingin menikmati lebih banyak kandungan, anda sentiasa boleh menggunakan DNS Pintar untuk membuka sekatan 300 laman web dari negara-negara seperti UK, AS, Kanada, Australia, Poland, Switzerland, Perancis, Jerman, Sweden.

Berikan CactusVPN a Cuba - Percuma Caj!

Anda tidak perlu membuat komitmen dengan segera - anda boleh menguji perkhidmatan VPN kami secara percuma selama 24 jam pertama untuk melihat jika ia memenuhi semua keperluan anda. Anda dapat menikmati semua ciri kami, dan anda tidak perlu memberikan kami sebarang butiran kad kredit.

Dan itu bukan semua. Sebaik sahaja anda menjadi pengguna CactusVPN, anda masih akan dilindungi oleh jaminan 30 hari kami jika sesuatu tidak berfungsi seperti yang diiklankan.

Pokoknya

Jadi, apakah perisian klien VPN? Ringkasnya, ia terbina dalam atau perisian pihak ketiga yang anda pasang atau konfigurasi pada sistem peranti / pengendalian anda. Anda menggunakannya untuk menyambung ke pelayan VPN dan mewujudkan sambungan yang disulitkan menggunakan pelbagai protokol VPN.

Apabila mencari pembekal VPN dengan pelanggan yang baik, pastikan aplikasi itu serasi platform, mudah digunakan, dan penuh dengan pelbagai ciri (seperti Killswitch atau Apps Killer) yang melindungi privasi dalam talian anda.

Apakah Perisian Pelanggan VPN (Bagaimana Kerja Pelanggan VPN) |
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

18 − = 12

map