Τι είναι το WireGuard; (Τι πρέπει να ξέρετε)


Αποποίηση ευθυνών: Τη στιγμή της σύνταξης αυτού του άρθρου, το WireGuard βρίσκεται ακόμα υπό βαριά ανάπτυξη και στη φάση δοκιμών. Αν εμφανιστούν νέες πληροφορίες στο μέλλον που έρχονται σε αντίθεση με αυτό που γράψαμε σε αυτόν τον οδηγό, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να μας ενημερώσετε για αυτό.

Τι είναι το WireGuard?

Το WireGuard είναι ένα νέο πρωτόκολλο VPN ανοικτού κώδικα που στοχεύει στην παροχή γρηγορότερης, απλούστερης και ασφαλέστερης online εμπειρίας στους χρήστες του Διαδικτύου. Το πρωτόκολλο υποστηρίζεται ότι προσφέρει καλύτερη απόδοση από το OpenVPN και ότι είναι γενικά πιο χρήσιμο και καλύτερα σχεδιασμένο από το IPSec.

Το WireGuard αναπτύχθηκε από τον Jason Donenfeld, τον άνθρωπο που ίδρυσε την Edge Security. Παρά το πόσο πρωτοποριακό είναι το πρωτόκολλο WireGuard (αναδείχθηκε επίσημα το 2018 αλλά ήταν σε εξέλιξη πριν από αυτή την ημερομηνία), έγινε γρήγορα αποδεκτό από τους χρήστες του διαδικτύου και μάλιστα κατάφερε να τραβήξει την προσοχή του βασικού Linux developer Linus Torvalds ο οποίος κάλεσε ένα "έργο τέχνης".

Πώς λειτουργεί το πρωτόκολλο WireGuard?

Όπως κάθε πρωτόκολλο VPN, το Wireguard είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία μιας ασφαλούς σύνδεσης (ονομάζεται επίσης "σήραγγα") μεταξύ δύο οντοτήτων δικτύου. Στην περίπτωση αυτή, οι εν λόγω οντότητες θα είναι ο πελάτης VPN και ο διακομιστής VPN.

Ένα ενδιαφέρον πράγμα που πρέπει να σημειωθεί για το WireGuard είναι ότι οι χειραψίες σύνδεσης πραγματοποιούνται κάθε λίγα λεπτά και γίνονται με βάση το χρόνο αντί για το περιεχόμενο των πακέτων δεδομένων. Εξαιτίας αυτού, η απώλεια πακέτων δεν θα είναι τόσο πιθανό να προκαλέσει ενοχλητικές αποσυνδέσεις.

Επίσης, οι χρήστες δεν χρειάζεται να ζητήσουν το πρωτόκολλο να αποσυνδεθεί, να συνδεθεί ξανά ή να επανεγκατασταθεί, αφού η WireGuard χρησιμοποιεί ξεχωριστή ουρά πακέτων ανά κεντρικό υπολογιστή και ανιχνεύει αυτόματα πότε οι χειραψίες μας είναι ξεπερασμένες.

Επίσης, μόλις δημιουργηθεί η σήραγγα VPN μεταξύ του πελάτη και του διακομιστή, ο διακομιστής πρέπει να λάβει τουλάχιστον ένα κρυπτογραφημένο πακέτο δεδομένων από τον πελάτη πριν να μπορέσει να χρησιμοποιήσει την περίοδο λειτουργίας. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η σωστή επιβεβαίωση του κλειδιού.

Γενικές Τεχνικές Πληροφορίες Σχετικά με το WireGuard VPN

 • Το WireGuard χρησιμοποιεί τους ακόλουθους κρυπτογράφους:
  • ChaCha20 για συμμετρική κρυπτογράφηση
  • Poly1305 για έλεγχο ταυτότητας
  • Curve25519 για ECDH (Ελλειπτική καμπύλη Diffie-Hellman - πρωτόκολλο συμφωνίας κλειδιού)
  • BLAKE2s για τον κατακερματισμό και τον εντοπισμό κλειδιών
  • SipHash24 για κλειδιά με δυνατότητα εξαναγκασμού
  • HKDF για την εξαγωγή κλειδιών
 • Εκτός από το συμμετρικό κλειδί κρυπτογράφησης, το WireGuard υποστηρίζει επίσης ένα προαιρετικό προ-κοινόχρηστο κλειδί το οποίο μπορεί να αναμιχθεί στην κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού.
 • Όταν χρησιμοποιείτε το WireGuard, ο διακομιστής VPN δεν αποκρίνεται σε έναν πελάτη που δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να μειώσει τον κίνδυνο επιθέσεων DoS. Το πρώτο μήνυμα χειραψίας που αποστέλλεται στον διακομιστή περιλαμβάνει επίσης ένα timiamp TAI64N για να αποτρέψει τις επιθέσεις επανάληψης.
 • Προς το παρόν, το WireGuard λειτουργεί μόνο σε UDP και δεν υποστηρίζει επίσημα το TCP (αν και υπάρχουν λύσεις που έγιναν από προγραμματιστές GitHub και υπηρεσίες τρίτων).
 • Το WireGuard δεν επαναχρησιμοποιεί nonces (ένας αριθμός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρυπτογραφικές επικοινωνίες). Αντίθετα, βασίζεται σε ένα μετρητή 64-bit που δεν μπορεί να περιστραφεί προς τα πίσω. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιθέσεις επανάληψης είναι λιγότερο επικίνδυνες και τα πακέτα UDP δεν αποστέλλονται εκτός τάξης (κάτι που μπορεί να συμβεί με το UDP).
 • Το WireGuard διαθέτει ένα ελαφρύτερο κτίριο από τα περισσότερα πρωτόκολλα VPN - τουλάχιστον, τα ανοιχτά (OpenVPN, SoftEther, IKEv2) όπου ο κώδικας είναι ορατός. Συνολικά, ο συνολικός αριθμός γραμμών κώδικα που χρησιμοποιούνται στο WireGuard είναι κάτω από 4.000.

Είναι ασφαλής η χρήση του WireGuard?

Κρίνοντας από το είδος της κρυπτογράφησης που χρησιμοποιεί το WireGuard και το γεγονός ότι μπορεί να υποστηρίξει τόσους πολλούς κρυπτογράφους, είναι αρκετά ασφαλές να πούμε ότι θα ήταν ασφαλές πρωτόκολλο. Έχει υψηλό δυναμικό να δει πως ο βασικός στόχος πίσω από το WireGuard είναι να βελτιώσει τα "ξεπερασμένα" πρωτόκολλα.

Επίσης, λόγω της μικρότερης βάσης κώδικα του WireGuard καθιστά πολύ πιο εύκολη και λιγότερο χρονοβόρα την εκτέλεση ελέγχων ασφαλείας του πρωτοκόλλου. Με τη σειρά του, αυτό σημαίνει ότι τα τρωτά σημεία μπορούν να βρεθούν και να διορθωθούν ταχύτερα. Επιπλέον, υπάρχει μια πολύ μικρότερη επιφάνεια επιθέσεων που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο κυβερνοεγκληματίας.

Δυστυχώς, από τη στιγμή της σύνταξης αυτού του άρθρου, το WireGuard δεν είναι ένα σταθερό πρωτόκολλο. Είναι ακόμα ένα έργο σε εξέλιξη και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για πειραματισμούς. Στηριζόμενη σε αυτό για να προστατεύσει την κίνηση σας στο διαδίκτυο 100% και τα δεδομένα είναι πολύ επικίνδυνα. Στο μέλλον, όμως, θα μπορούσε να γίνει η επιλογή go-to για online ασφάλεια.

Και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα - το WireGuard έχει κάποιες ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που πρέπει να γνωρίζετε. Προφανώς, το WireGuard δεν μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιηθεί από παρόχους VPN τρίτου μέρους χωρίς να καταγράφει δεδομένα χρήστη. Γιατί; Επειδή το WireGuard δεν διέθετε δυναμική διαχείριση διεύθυνσης και οι διευθύνσεις του πελάτη έχουν κωδικοποιηθεί σκληρά στη διαμόρφωση. Επίσης, ο τρόπος λειτουργίας του WireGuard θα υποχρέωνε τους παρόχους να αποθηκεύουν το τελευταίο χρονικό σημείωμα σύνδεσης για κάθε μία από τις συσκευές σας, προκειμένου να ανακτήσουν τις αχρησιμοποίητες διευθύνσεις IP.

Είναι γρήγορο το πρωτόκολλο VPN WireGuard?

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που διαθέτουμε στο WireGuard αυτή τη στιγμή, το πρωτόκολλο θα πρέπει να προσφέρει πολύ γρήγορες online ταχύτητες. Τα σημεία αναφοράς δείχνουν ότι το WireGuard είναι σημαντικά ταχύτερο από το OpenVPN και το IPSec και ότι το πρωτόκολλο είναι ικανό για απόδοση περίπου 1000 Mbps.

Τι είναι το WireGuard; (Τι πρέπει να ξέρετε)

Το πρωτόκολλο WireGuard θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπείς ταχύτητες χάρη στη μικρή βάση κώδικα. Επίσης, το πρωτόκολλο φέρεται να έχει προγραμματιστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να δημιουργήσει γρηγορότερα συνδέσεις και χειραψίες ενώ παράλληλα να προσφέρει καλύτερη αξιοπιστία. Επίσης, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων μπορούν να επωφεληθούν από το γεγονός ότι το WireGuard έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην καταναλώνει πόρους (έτσι δεν καταναλώνει υπερβολική ποσότητα μπαταρίας) και να προσφέρει βελτιωμένη υποστήριξη περιαγωγής.

Οι χρήστες του Linux είναι πιθανό να αποκτήσουν τις καλύτερες ταχύτητες με τις συνδέσεις VPN WireGuard για τώρα, όμως, καθώς το πρωτόκολλο ζει μέσα στον πυρήνα του Linux (το βασικό στοιχείο του λειτουργικού συστήματος), που σημαίνει ότι μπορεί να προσφέρει υψηλής ταχύτητας ασφαλή δικτύωση.

Είναι η εγκατάσταση μιας σύνδεσης VPN WireGuard Hard?

Λοιπόν, ας το θέσουμε αυτό τον τρόπο - δεν είναι πραγματικά δύσκολο αν ξέρετε τι κάνετε και αν είστε εξοικειωμένοι με το Linux. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε δεν είναι απαραιτήτως περίπλοκα, αλλά πρέπει να κάνετε επιπλέον πράγματα όπως την ενεργοποίηση της προώθησης IP και να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε tunnel UDP πακέτα πάνω από το TCP αν θέλετε να παρακάμψετε πλήρως τείχη προστασίας. Σύμφωνα με τον κριτικό αυτό, η δημιουργία ενός ασφαλούς δικτύου WireGuard τους πήρε περίπου έξι ώρες.

Και ενώ το WireGuard φέρεται να λειτουργεί σε macOS, Android και iOS, η διαδικασία εγκατάστασης δεν είναι τόσο απλή όσο και στο Linux. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε λογισμικό ή κώδικα άλλου κατασκευαστή.

Μπορεί WireGuard να παρακάμψει Firewalls?

Το πρωτόκολλο WireGuard πρέπει κανονικά να μπορεί να παρακάμψει τείχη προστασίας, αλλά υπάρχει μια ανησυχία - δεδομένου ότι το πρωτόκολλο χρησιμοποιεί μόνο το πρωτόκολλο μετάδοσης UDP (είναι δύσκολο να πούμε ποια θύρα ακριβώς, αν και μπορεί να είναι θύρα 51820), υπάρχει πιθανότητα να μπλοκαριστεί από τα τείχη προστασίας ή τους διαχειριστές δικτύου που τερματίζουν εντελώς το UDP και επιτρέπουν μόνο την επισκεψιμότητα TCP.

Ευτυχώς, υπάρχει ένας τρόπος για να κάνετε τα πακέτα UDP σήραγγα μέσω TCP, έτσι ώστε το ζήτημα θα μπορούσε να παρακαμφθεί. Είναι επίσης δυνατό να προγραμματίσετε τη σύνδεση για να χρησιμοποιήσετε τη θύρα 443 (τη θύρα επισκεψιμότητας HTTPS) για να δυσκολέψετε ακόμη περισσότερο το μπλοκάρισμα. Το μόνο πρόβλημα με όλα αυτά είναι ότι οι λύσεις βρίσκονται στο Linux προς το παρόν.

Τι είναι το VPN WireGuard?

Ένα VPN WireGuard θα είναι μια υπηρεσία που παρέχεται από έναν πάροχο VPN τρίτου μέρους. Βασικά, θα μπορείτε να ρυθμίσετε μια σύνδεση WireGuard μέσω του προγράμματος-πελάτη VPN που κάνετε λήψη και εγκατάσταση.

Προς το παρόν, δεν θα είστε σε θέση να βρείτε πάρα πολλούς παρόχους που προσφέρουν πρόσβαση στο πρωτόκολλο WireGuard, δεδομένου ότι είναι ακόμα ένα έργο σε εξέλιξη και η χρήση του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα των χρηστών.

WireGuard Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πλεονεκτήματα

 • Το WireGuard χρησιμοποιεί την πλέον σύγχρονη κρυπτογραφία για να προσφέρει εξαιρετικά ασφαλείς συνδέσεις στο διαδίκτυο.
 • Το πρωτόκολλο VPN WireGuard διαθέτει πιο ελαφριά βάση κώδικα από το OpenVPN και το IPSec, γεγονός που καθιστά ευκολότερο τον έλεγχο για εντοπισμό τρωτών σημείων.
 • Το WireGuard έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει υψηλές ταχύτητες και τα τρέχοντα σημεία αναφοράς δείχνουν ότι είναι ταχύτερα από τα IPSec και OpenVPN.
 • Το πρωτόκολλο WireGuard διαθέτει βελτιώσεις απόδοσης που μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση μπαταρίας και να βελτιώσουν την υποστήριξη περιαγωγής σε κινητές συσκευές.
 • Μόλις το WireGuard λειτουργεί 100%, θα μπορούσε να είναι πολύ εύκολο να διαμορφωθεί, αφού χρησιμοποιεί μόνο δημόσια κλειδιά για αναγνώριση και κρυπτογράφηση, οπότε δεν θα χρειαστεί υποδομή πιστοποιητικών.
 • Το WireGuard είναι δύσκολο να εγκατασταθεί αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το Linux ή αν προσπαθείτε να ρυθμίσετε το πρωτόκολλο σε άλλες πλατφόρμες.

Μειονεκτήματα

 • Το WireGuard είναι επί του παρόντος ένα έργο σε εξέλιξη, οπότε είναι ένα πρωτόκολλο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πειραματισμούς αντί για την εξασφάλιση δεδομένων στο διαδίκτυο.
 • Προς το παρόν, το WireGuard λειτουργεί μόνο σε UDP και δεν χρησιμοποιεί τη θύρα 443 (θύρα κυκλοφορίας HTTPS). Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμποδιστεί από έναν διαχειριστή δικτύου.
 • Το WireGuard λειτουργεί κυρίως στις διανομές του Linux. Υπάρχουν θύρες για άλλες πλατφόρμες, αλλά δεν είναι εξαιρετικά αξιόπιστες.
 • Υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής με το WireGuard, καθώς ο τρόπος με τον οποίο προγραμματίζεται θα αναγκάσει τους παρόχους VPN να καταγράφουν δεδομένα χρήστη.
 • Το WireGuard είναι πολύ καινούργιο και δεν έχει δοκιμαστεί πλήρως.

Αναζήτηση για VPN με επιλογές πολλαπλών πρωτοκόλλων?

Το CactusVPN είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Θα ξεκινήσουμε λέγοντας ότι δεν προσφέρουμε ακόμη το πρωτόκολλο WireGuard. Δεν είναι επειδή δεν μπορούμε, αλλά επειδή δεν θέλουμε οι χρήστες μας να είναι εκείνοι που δοκιμάζουν το πρωτόκολλο αυτή τη στιγμή, ενδεχομένως θέτοντας τα δεδομένα τους σε κίνδυνο. Επιπλέον, έχουμε μια αυστηρή πολιτική χωρίς λογοκλοπή στην εταιρεία μας και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το WireGuard επί του παρόντος είναι κατά βάση αντίθετος.

Ακόμα, προσφέρουμε κρυπτογράφηση high-end (π.χ. AES στρατιωτικής ποιότητας) και πολλαπλά πρωτόκολλα VPN για να διαλέξετε: SoftEther, OpenVPN (TCP και UDP), SSTP, IKEv2 / IPSec, L2TP / IPSec, PPTP.

Προσφέρουμε επίσης προστασία από διαρροές DNS και Killswitch για να βεβαιωθούμε ότι τα δεδομένα σας είναι πάντα ασφαλή και παρέχουμε πρόσβαση σε διακομιστές υψηλής ταχύτητας και απεριόριστο εύρος ζώνης για να εξασφαλίζετε την ομαλή εμπειρία σας στο διαδίκτυο.

Προσφέρουμε πρόσβαση σε φιλικές προς το χρήστη εφαρμογές VPN που λειτουργούν σε πολλαπλά λειτουργικά συστήματα και συσκευές: Windows, macOS, iOS, Android, Android TV, Amazon Fire TV.

Δώστε στην υπηρεσία μας μια δοκιμή χωρίς χρέωση

Δεν χρειάζεται να κάνετε μια δέσμευση αμέσως. Μπορείτε να επωφεληθείτε πρώτα από την δωρεάν δοκιμή μας 24 ωρών για να βεβαιωθείτε ότι το CactusVPN μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σας. Και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε - δεν ζητάμε καθόλου πληροφορίες για πιστωτικές κάρτες.

Ω, και ίσως να θέλατε επίσης να γνωρίζετε ότι παρέχουμε μια εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν λειτουργεί όπως διαφημίζεται μόλις γίνει κάποιος χρήστης CactusVPN.

Πόσο καλό είναι το πρωτόκολλο WireGuard σε σύγκριση με άλλα πρωτόκολλα VPN?

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης του WireGuard σε σχέση με άλλα πρωτόκολλα VPN.

Επειδή το WireGuard βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να το προτείνουμε σε σχέση με άλλα πρωτόκολλα, αλλά πιθανότατα να γίνει μια καλή εναλλακτική λύση στα περισσότερα από τα πρωτόκολλα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτό στο μέλλον.

WireGuard έναντι PPTP

Παρόλο που το WireGuard είναι σήμερα ένα πειραματικό πρωτόκολλο, η ασφάλεια που προσφέρει φαίνεται να είναι πολύ καλύτερη και αξιόπιστη από ό, τι μπορεί να προσφέρει το PPTP. Για ένα, το ChaCha20 cipher WireGuard που είναι ενσωματωμένο είναι πιο ασφαλές από την MPTP κρυπτογράφηση του PPTP που έχει πολλές ευπάθειες. Επίσης, υπάρχει το γεγονός ότι η κυκλοφορία PPTP έχει καταστραφεί από το NSA και ότι το PPTP, σε αντίθεση με το WireGuard, δεν είναι ανοικτού κώδικα.

Όσον αφορά τη σταθερότητα, το WireGuard προφυλάσσει καλύτερα από το γεγονός ότι το PPTP μπλοκάρεται πολύ εύκολα με τείχη προστασίας NAT, επειδή το PPTP δεν λειτουργεί εγγενώς με το NAT. Αν και αξίζει να σημειωθεί ότι το WireGuard θα μπορούσε να μπλοκαριστεί από τους διαχειριστές δικτύων και στην τρέχουσα κατάσταση, δεδομένου ότι χρησιμοποιεί μόνο το πρωτόκολλο UDP - εκτός εάν ληφθούν επιπλέον προφυλάξεις για να έχουν πακέτα UDP σήραγγας μέσω TCP, φυσικά.

Το PPTP είναι γνωστό ότι είναι ένα πολύ γρήγορο πρωτόκολλο (γι 'αυτό πολλοί εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν), αλλά το WireGuard μπορεί να προσφέρει πολύ γρήγορες συνδέσεις και λόγω της φωτογράφησης. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει κανένα σημείο αναφοράς που να δείχνει πόσο γρήγορα είναι το WireGuard σε σύγκριση με το PPTP.

Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα μεταξύ των πλατφορμών, το PPTP διατίθεται καλύτερα από το WireGuard, καθώς είναι διαθέσιμο σε περισσότερες πλατφόρμες και είναι ακόμη και ενσωματωμένο σε πολλές από αυτές. Ακόμα, αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτό δεν μπορεί πλέον να συμβαίνει στο μέλλον. Ορισμένες πλατφόρμες (όπως το MacOS Sierra και το iOS 10) έχουν σταματήσει να προσφέρουν εγγενή υποστήριξη για το PPTP και δεν θα ήταν φανερό να υποθέσουμε ότι θα αρχίσουν να προσφέρουν εγγενή υποστήριξη για το WireGuard αντί να είναι φυσικά σταθερή.

Αυτή τη στιγμή, είναι πραγματικά δύσκολο να προτείνετε ένα από αυτά τα πρωτόκολλα για ασφαλή σύνδεση. Το WireGuard θα γίνει σίγουρα η προφανής επιλογή μόλις περάσει αρκετή δοκιμή και η διαδικασία ανάπτυξης ολοκληρωθεί. Αλλά για τώρα, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα διαφορετικό πρωτόκολλο (όπως το OpenVPN ή το SoftEther) αν θέλετε μια ασφαλή, ιδιωτική εμπειρία online.

Σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το PPTP, ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο.

WireGuard έναντι L2TP / IPSec

Δεδομένου ότι το WireGuard αποσκοπεί να αντικαταστήσει το "παρωχημένο" IPSec, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι θα είναι σε θέση να προσφέρει μια πιο βολική και ασφαλέστερη online εμπειρία από την L2TP / IPSec - ειδικά αφού ο κώδικας είναι ανοικτού κώδικα, επομένως δεν υπάρχουν ανησυχίες για οποιαδήποτε κυβέρνηση οντότητας που παρεμβαίνει σε αυτό. Μην ξεχνάτε - ο Snowden ισχυρίστηκε ότι η NSA σκόπιμα αποδυνάμωσε το πρωτόκολλο L2TP / IPSec. Παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την αξίωση, εξακολουθεί να είναι κάτι που αξίζει να έχουμε κατά νου.

Ένα πράγμα που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι το WireGuard είναι πολύ πιο γρήγορο από το IPSec και διαθέτει και καλύτερη απόδοση. Σύμφωνα με τα σημεία αναφοράς στην ιστοσελίδα του WireGuard, το WireGuard είναι ικανό να έχει ταχύτητα έως 1000 Mbps, ενώ το IPSec μπορεί να διαχειριστεί μόνο διελεύσεις περίπου 800 Mbps. Η βάση των ελαφρύτερων κωδικών είναι επίσης πιθανό να βοηθήσει την WireGuard να επιτύχει καλύτερη απόδοση - για να μην αναφέρουμε ότι το χαρακτηριστικό διπλής εγκατάστασης L2TP / IPSec τείνει να επιβραδύνει τις συνδέσεις.

Το L2TP / IPSec σέβεται όταν πρόκειται για διαθεσιμότητα. Λειτουργεί σε περισσότερες πλατφόρμες από το WireGuard και είναι ενσωματωμένο ακόμη και σε πολλά λειτουργικά συστήματα και συσκευές. Από την άλλη πλευρά, το L2TP / IPSec είναι πιο εύκολο να μπλοκάρει από το WireGuard - ειδικά με ένα τείχος προστασίας NAT.

Όμως, το WireGuard είναι ακόμα σε εξέλιξη για τώρα, οπότε είναι γενικά πιο ασφαλές να χρησιμοποιείτε L2TP / IPSec (ή άλλες καλύτερες εναλλακτικές λύσεις) κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το L2TP / IPSec, έχουμε έναν εμπεριστατωμένο οδηγό σε αυτό.

WireGuard εναντίον IKEv2 / IPSec

Από την άποψη της ασφάλειας, τόσο το WireGuard όσο και το IKEv2 / IPSec έχουν πολλά να προσφέρουν. Ενώ το WireGuard βασίζεται σε νέα, υπερσύγχρονη κρυπτογράφηση, το IKEv2 προσφέρει υποστήριξη για πολλαπλά ισχυρά κρυπτά. Επίσης, το IKEv2 έχει υλοποιήσεις ανοιχτού κώδικα, ώστε να μπορεί να είναι αξιόπιστο όσο το WireGuard. Το μόνο πρόβλημα με το IKE στο σύνολό του είναι το γεγονός ότι υπάρχουν παρουσιάσεις διαρροής NSA που φέρεται να δείχνουν πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποκρυπτογράφηση της επισκεψιμότητας του IPSec.

Το IKEv2 / IPSec και το WireGuard κάνουν καλή δουλειά να παρακάμπτουν τα τείχη προστασίας, αλλά δεν χρησιμοποιούν τη θύρα 443 (θύρα επισκεψιμότητας HTTPS), ώστε να μπλοκάρονται από έναν επιμελή διαχειριστή δικτύου. Όσο για τις ταχύτητες, είναι λίγο δύσκολο να το πω, αλλά δεν είναι υπερβολικό να ισχυριστεί κανείς ότι είναι συνδεδεμένες ή ότι το IKEv2 είναι σχεδόν τόσο γρήγορο όσο το WireGuard. Είναι αλήθεια ότι το IPSec είναι αρκετά αργό από μόνο του, αλλά το IKEv2 / IPSec είναι σε θέση να προσφέρει πολύ υψηλές ταχύτητες.

Όσον αφορά τη σταθερότητα, το IKEv2 / IPSec είναι η ανώτερη επιλογή για να δείτε τώρα πως το WireGuard δεν έχει ακόμα σταθερή κατασκευή. Επίσης, το IKEv2 προσφέρει υποστήριξη για το MOBIKE, ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει στο πρωτόκολλο να αντιστέκεται στις αλλαγές του δικτύου (όπως όταν αλλάζετε από μια σύνδεση WiFi στο σχέδιο δεδομένων σας) χωρίς να πέσετε.

Εκτός αυτού, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και τα δύο πρωτόκολλα είναι διαθέσιμα σε έναν παρόμοιο αριθμό πλατφορμών, αλλά το IKEv2 / IPSec ξεχωρίζει περισσότερο επειδή λειτουργεί και σε συσκευές BlackBerry, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για χρήστες κινητών.

Δεδομένου ότι το WireGuard εξακολουθεί να είναι έργο σε εξέλιξη, το IKEv2 / IPSec είναι μια πολύ ασφαλέστερη επιλογή προς το παρόν. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το IKEv2 / IPSec, δείτε αυτό το άρθρο που γράψαμε για αυτό

WireGuard εναντίον IPSec

Ο στόχος του WireGuard είναι να είναι καλύτερος από τον IPSec και είναι πιθανό να το πετύχει κανείς όταν είναι πλήρως λειτουργικό. Ενώ το IPSec είναι ασφαλές, το WireGuard χρησιμοποιεί σύγχρονη κρυπτογράφηση και κρυπτογράφηση τελευταίας τεχνολογίας για να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη προστασία δεδομένων - για να μην αναφέρουμε ότι το πρωτόκολλο είναι ανοικτού κώδικα, το οποίο καθιστά πολύ πιο αξιόπιστο.

Επίσης, το WireGuard φέρεται ότι έχει πολύ μικρότερη βάση κώδικα από την IPSec, γεγονός που θα το καθιστούσε πιο αποτελεσματικό και ευκολότερο για τον έλεγχο για την εύρεση τρωτών σημείων. Και αν λάβουμε υπόψη τα benchmarks της ομάδας WireGuard, μπορούμε επίσης να δούμε ότι το πρωτόκολλο είναι ταχύτερο από το IPSec και έχει χαμηλότερο χρόνο ping σε σύγκριση με αυτό.

Το IPSec είναι διαθέσιμο σε περισσότερες πλατφόρμες από το WireGuard προς το παρόν, αληθές, αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι το IPSec είναι πιθανόν πιο εύκολο να μπλοκάρει με ένα τείχος προστασίας από το WireGuard.

Στο τέλος, είναι ακόμα καλύτερο να παραμείνουμε στο IPSec για τώρα, αλλά η μετάβαση στο WireGuard θα είναι πιθανώς μια πολύ καλή ιδέα μόλις το πρωτόκολλο αναπτυχθεί πλήρως.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το IPSec; Δείτε αυτό το άρθρο.

WireGuard εναντίον SSTP

Το SSTP θεωρείται ότι είναι τόσο ασφαλές όσο το OpenVPN, επομένως είναι πολύ πιθανό η κρυπτογράφηση SSTP να είναι τόσο ισχυρή όσο και η ασφάλεια WireGuard VPN - τουλάχιστον για τώρα. Ακόμα, πρέπει να αναφέρουμε τον ελέφαντα στην αίθουσα - η SSTP ανήκει αποκλειστικά στη Microsoft, μια εταιρεία που δεν είχε προβλήματα στο παρελθόν με την παράδοση πρόσβασης σε κρυπτογραφημένα μηνύματα στην NSA. Και ναι, αυτό σημαίνει επίσης ότι το SSTP δεν είναι ανοικτού κώδικα όπως το WireGuard.

Από την άλλη πλευρά, το SSTP είναι πολύ πιο δύσκολο να μπλοκάρει με ένα τείχος προστασίας από ό, τι είναι σήμερα το WireGuard. Γιατί; Επειδή το SSTP μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θύρα 443. Δεδομένου ότι η θύρα αυτή προορίζεται για την επισκεψιμότητα HTTPS, κανονικά δεν μπορεί να αποκλειστεί από τους διαχειριστές δικτύου. Το WireGuard μπορεί επίσης να ρυθμιστεί (με κάποια προσπάθεια) για να χρησιμοποιήσει τη θύρα 443, αλλά - από προεπιλογή - χρησιμοποιεί θύρες UDP. Δυστυχώς, δεν είναι ανήκουστο για έναν διαχειριστή δικτύου να αποκλείει αποκλειστικά το UDP και να επιτρέπει μόνο την επισκεψιμότητα TCP στο δίκτυο.

Όσον αφορά τις ταχύτητες, είναι αρκετά ασφαλές να υποθέσουμε ότι το WireGuard είναι ταχύτερο από το SSTP. Μην ξεχνάτε - οι ταχύτητες SSTP είναι κάπως παρόμοιες με τις ταχύτητες OpenVPN. Και δεδομένου ότι το WireGuard είναι πολύ πιο γρήγορο από το OpenVPN, είναι πιθανότατα ταχύτερο από το SSTP. Είναι επίσης πιθανότατα πολύ ελαφρύτερο, αλλά αυτό είναι απλώς μια εικασία.

Και όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, προς το παρόν, φαίνεται ότι το SSTP λειτουργεί σε λίγο περισσότερες πλατφόρμες (Windows Vista και άνω, Android, Linux και δρομολογητές) από το WireGuard το οποίο είναι συνήθως διαθέσιμο μόνο στο Linux αυτή τη στιγμή, αν και υπάρχουν κάποιες θύρες σε άλλες πλατφόρμες αλλά δεν φαίνεται να είναι `00% αξιόπιστοι. Στο μέλλον, το WireGuard πιθανόν να υποστηρίζεται σε περισσότερα λειτουργικά συστήματα και συσκευές.

Συνολικά, το SSTP είναι μια καλύτερη επιλογή από το WireGuard - αλλά μόνο επειδή το πρωτόκολλο WireGuard δεν είναι σταθερό και έχει αναπτυχθεί ακόμα. Όταν θα είναι πλήρης, η επιλογή θα εξαρτηθεί από το πόσα εμπιστεύεστε τη Microsoft με τα δεδομένα σας.

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το SSTP και πόσο καλό είναι ένα πρωτόκολλο; Ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο.

WireGuard εναντίον SoftEther

Το SoftEther και το WireGuard είναι ουσιαστικά τα νέα πρωτόκολλα στο μπλοκ, αν και το WireGuard είναι το "νεότερο" μεταξύ τους. Και τα δύο πρωτόκολλα είναι ανοικτού κώδικα, διαθέτουν κορυφαία ασφάλεια και προσφέρουν πολύ υψηλές ταχύτητες. Υπάρχει μια πιθανότητα ότι το WireGuard είναι λίγο πιο γρήγορο, δεδομένου ότι η απόδοση του μπορεί να φτάσει τα 1000 Mbps, ενώ η απόδοση του SoftEther είναι περίπου 900 Mbps.

Το SoftEther εξακολουθεί να είναι μια καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή, αφού το πρωτόκολλο είναι πιο σταθερό και δεν μπορεί να αποκλειστεί από τους διαχειριστές δικτύου, καθώς μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θύρα κυκλοφορίας HTTPS (θύρα 443). Επίσης, το SoftEther λειτουργεί σε πολλές πλατφόρμες σε σύγκριση με το WireGuard και προσφέρεται από περισσότερους παρόχους VPN ως επιλογή σύνδεσης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο διακομιστής VPN του SoftEther μπορεί να τρέξει πολλαπλά πρωτόκολλα, αλλά δεν έχει υποστήριξη για το WireGuard - προς το παρόν τουλάχιστον.

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το SoftEther, έχουμε ένα άρθρο σχετικά με αυτό εδώ.

WireGuard vs. OpenVPN

Από την άποψη της ασφάλειας, και τα δύο πρωτόκολλα έχουν πολλά να προσφέρουν - πολύ ασφαλή κρυπτογράφηση και κρυπτογράφηση 256 bit. Φυσικά, το WireGuard δεν είναι τόσο αξιόπιστο δεδομένου ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Όταν εξέρχεται από την ανάπτυξη, θα μπορούσε πιθανότατα να ταιριάξει με το OpenVPN με ασφάλεια. Ωστόσο, αν δεν ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το WireGuard μπορεί να χρησιμοποιήσει το TCP και τη θύρα 443 χωρίς να χρειάζεται να συμπεριληφθούν λύσεις, ένας διαχειριστής δικτύου θα έχει πολύ πιο εύκολο χρόνο να τον εμποδίσει από το OpenVPN που μπορεί να χρησιμοποιήσει UDP και TCP και θύρα 443.

Όσον αφορά τις ταχύτητες, υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ του WireGuard και του OpenVPN. Σύμφωνα με αυτά τα σημεία αναφοράς, η διαφορά στη διακίνηση μεταξύ των δύο πρωτοκόλλων είναι περίπου 700-800 Mbps. Επίσης, ο χρόνος ping είναι πολύ χαμηλότερος με το WireGuard (0,403 ms) σε σύγκριση με το OpenVPN (1,541 ms).

Από την άλλη πλευρά, το OpenVPN είναι διαθέσιμο σε πολλές άλλες πλατφόρμες, έχει κυκλοφορήσει εδώ και πολλά χρόνια και προσφέρεται σε μεγάλο βαθμό από όλους τους παρόχους VPN.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το OpenVPN, εδώ είναι ένας χρήσιμος οδηγός που θα πρέπει να ελέγξετε έξω.

Ό, τι θεωρείται, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το πρωτόκολλο WireGuard?

Προς το παρόν, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το WireGuard μόνο αν θέλετε να δοκιμάσετε το πρωτόκολλο και να το πειραματιστείτε για να δείτε τι είναι ικανό του, τι τρωτά σημεία έχει και πόσο καλά μπορεί να χειριστεί τείχη προστασίας.

Αλλά θα πρέπει σίγουρα να αποφύγετε τη χρήση του πρωτοκόλλου WireGuard αν θέλετε να προστατεύεται η διαδικτυακή σας κίνηση και το ιδιωτικό απόρρητο. Δυστυχώς, δεν είναι αρκετά σταθερό για να εγγυηθεί πραγματικά ασφαλείς συνδέσεις - για να μην αναφέρουμε ότι η χρήση του WireGuard με μια υπηρεσία VPN τρίτου μέρους σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να επωφεληθείτε από μια πολιτική μη καταγραφής, εφόσον ο πάροχος δεν μπορεί να τηρήσει με το WireGuard.

Συμπέρασμα - Τι είναι το WireGuard?

Το WireGuard είναι ένα νέο πρωτόκολλο VPN ανοιχτού κώδικα το οποίο κυκλοφόρησε επίσημα το 2018. Παρόλο που διαθέτει την τελευταία λέξη της ασφάλειας και σημαντικά βελτιωμένη απόδοση (είναι πιο γρήγορη και ελαφρύτερη από την OpenVPN και την IPSec) . Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλές να το χρησιμοποιήσετε εάν θέλετε να εξασφαλίσετε την ηλεκτρονική σας κίνηση και δεδομένα - τουλάχιστον για τώρα.

Δεν θα βρείτε πραγματικά πολλούς παρόχους VPN που προσφέρουν πρόσβαση σε συνδέσεις WireGuard αυτή τη στιγμή, επειδή αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα των χρηστών. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε το WireGuard αναγκάζει τους παρόχους VPN να καταγράφουν τα δεδομένα των χρηστών, τα οποία μπορούν να αντιταχθούν στις πολιτικές τους.
Αφού η WireGuard είναι πλήρως αναπτυγμένη και γυαλισμένη, πιθανότατα θα γίνει το πρωτόκολλο go-to για ασφαλείς και γρήγορες online συνδέσεις. Μέχρι τότε, θα πρέπει να εξετάσετε την επιλογή ενός παροχέα VPN που προσφέρει συνδέσεις OpenVPN και SoftEther.

Τι είναι το WireGuard; (Τι πρέπει να ξέρετε)
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

33 − 23 =

map