Τι είναι η διαρροή DNS και πώς το εμποδίζετε; |


Τι είναι το DNS?

Το DNS αντιπροσωπεύει το Domain Name System και είναι υπεύθυνο για τη μετάφραση των ονομάτων ιστοτόπων σε διευθύνσεις IP και αντίστροφα. Σκεφτείτε το DNS ως τον τηλεφωνικό κατάλογο του Διαδικτύου - καθιστά δυνατή την επικοινωνία μεταξύ συσκευών και ιστοσελίδων συνδεδεμένων με το Διαδίκτυο και κάθε διακομιστής DNS διατηρεί έναν κατάλογο ονομάτων τομέα που μπορεί να μεταφραστεί σε διευθύνσεις IP.

Τι είναι η διαρροή DNS?

Μια διαρροή DNS συμβαίνει κανονικά όταν χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία VPN. Βασικά, μια διαρροή DNS είναι όταν τα ερωτήματα DNS αποστέλλονται έξω από την κρυπτογραφημένη σήραγγα VPN ή όταν ο διακομιστής VPN είτε παρακάμπτεται είτε αγνοείται.

Πώς επηρεάζει μια διαρροή DNS?

Όταν παρουσιαστεί διαρροή DNS VPN, η διαδικτυακή σας κίνηση δεν είναι πλέον χωρίς επιτήρηση, δεδομένου ότι ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου σας μπορεί να δει τα αιτήματά σας DNS, πράγμα που σημαίνει ότι γνωρίζει ποιες ιστοσελίδες περιηγείστε ή ποιες εφαρμογές ιστότοπου χρησιμοποιείτε.

Εκτός αυτού, μια διαρροή DNS μπορεί επίσης να εκθέσει την πραγματική σας γεωγραφική θέση και τη θέση του ISP σας. Μπορεί να μην φαίνεται σαν ένα τεράστιο πρόβλημα, αλλά αυτό είναι το είδος των πληροφοριών που οι hackers μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να εντοπίσουν την πραγματική διεύθυνση IP σας.

Τι προκαλεί διαρροή DNS VPN?

Η κύρια αιτία της διαρροής DNS του VPN είναι η ακατάλληλη χειροκίνητη διαμόρφωση της υπηρεσίας VPN σε μια συσκευή ή ένα λειτουργικό σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει πάντα να επιλέξετε έναν πάροχο VPN που να προσφέρει συμβατές με πλατφόρμες πελάτες - τουλάχιστον στις πιο δημοφιλείς συσκευές και λειτουργικά συστήματα.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο αντιμετώπισης διαρροής DNS VPN περιλαμβάνουν:

 • Ενσωματωμένες λειτουργίες λειτουργικού συστήματος που ενδέχεται να επηρεάσουν τα αιτήματα DNS και την επισκεψιμότητα.
 • Είτε έχετε ρυθμίσει με μη αυτόματο τρόπο το DNS σας με τέτοιο τρόπο ώστε να του ζητείται να μην χρησιμοποιεί τους διακομιστές DNS που χρησιμοποιεί ο παροχέας VPN σας.
 • Ακατάλληλη ρύθμιση των ρυθμίσεων δικτύου.
 • Το γεγονός ότι χρησιμοποιείτε IPv4 και IPv6 ενώ εκτελείτε VPN χωρίς υποστήριξη IPv6.

Μια άλλη πιο επικίνδυνη αιτία διαρροών DNS μπορεί να είναι το γεγονός ότι ένας κυβερνοεγκληματίας έχει πάρει τον έλεγχο του δρομολογητή σας. Όταν συμβεί αυτό, η συσκευή σας παραπλανάται στην αποστολή επισκεψιμότητας DNS εκτός της επισκεψιμότητας VPN.

Πώς να εντοπίσετε εάν αντιμετωπίζετε διαρροή DNS VPN

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακριβή σημάδια που μπορείτε να κοιτάξετε έξω για να πει εάν έχετε να αντιμετωπίσουμε μια διαρροή DNS ή όχι. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να ελέγξετε τη σύνδεση VPN για να βεβαιωθείτε ότι είναι DNS χωρίς διαρροή.

Ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εκτελέσετε μια γρήγορη, ακριβή δοκιμή διαρροής DNS είναι το DNSLeakTest.com. Μπορείτε είτε να εκτελέσετε μια τυπική δοκιμή είτε μια εκτεταμένη δοκιμή (συνιστούμε και τα δύο). Βασικά, αυτό που πρέπει να είστε επιφυλακτικοί είναι οι διακομιστές που εμφανίζονται στα αποτελέσματα. Αν χρησιμοποιείτε VPN και ορισμένοι από τους διακομιστές στα αποτελέσματα (ή σε όλους τους) δεν ανήκουν στον πάροχο VPN σας, έχετε να αντιμετωπίσετε διαρροή DNS.

Δοκιμή διαρροής DNS

Εκτός από αυτόν τον ιστότοπο, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο δοκιμής διαρροών DNS του Comparitech. Πραγματοποιείτε πρώτα μια δοκιμή χωρίς ένα VPN και στη συνέχεια ένα άλλο με VPN. Τα αποτελέσματα είναι διασταυρούμενα και θα ειδοποιηθείτε εάν αντιμετωπίζετε διαρροή DNS VPN.

Ένα άλλο εργαλείο που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι το IPLeak.net.

Ένα πράγμα που πρέπει να ξέρετε για τα εργαλεία δοκιμής διαρροής DNS

Τα εργαλεία δοκιμής διαρροών IP και DNS συνήθως χρησιμοποιούν διαφορετικές βάσεις δεδομένων όταν εκτελούν τις δοκιμές τους. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει μια πιθανότητα - μερικές φορές - να παρατηρήσετε κάποιες αποκλίσεις στα αποτελέσματα των δοκιμών σας. Για παράδειγμα, ενδέχεται να εμφανιστεί μια διεύθυνση IP διακομιστή, την οποία γνωρίζετε για ένα γεγονός, από ένα μέρος όπως η Ιταλία που σχετίζεται με τη λανθασμένη χώρα.

Αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά, αλλά όταν συμβαίνει, εδώ πρέπει να θυμάστε - η διεύθυνση IP που εμφανίζεται είναι ότι έχει σημασία. Όσο αυτή είναι η διεύθυνση του διακομιστή VPN που χρησιμοποιείτε, δεν έχετε τίποτα να ανησυχείτε.

Πώς να αποτρέψετε προβλήματα διαρροής DNS

Αν δεν θέλετε να γίνετε θύμα διαρροής DNS, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε το πρόβλημα.

Αποφύγετε τη διαρροή DNS

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους δείκτες που περιγράφονται εδώ για να δοκιμάσετε και να διορθώσετε μια διαρροή DNS επίσης:

 • Εάν το VPN που χρησιμοποιείτε δεν έχει τους δικούς του διακομιστές DNS, πρέπει να ρυθμίσετε με μη αυτόματο τρόπο τη συσκευή σας ώστε να χρησιμοποιεί έναν ανεξάρτητο διακομιστή DNS - όπως το Google Public DNS ή το OpenDNS. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στα αιτήματά σας DNS να περάσουν από το VPN, όχι από τον ISP σας.
 • Σε περίπτωση που το VPN που θέλετε να χρησιμοποιήσετε δεν υποστηρίζει το IPv6, θα πρέπει να το απενεργοποιήσετε στη συσκευή σας. Εάν δεν το κάνετε, ενδέχεται να προκύψουν διαρροές DNS, καθώς τα αιτήματα που αποστέλλονται μέσω IPv6 ενδέχεται να παρακάμψουν τη σήραγγα VPN με αυτόν τον τρόπο.
 • Ένας τρόπος για να αποτρέψετε και να διορθώσετε διαρροές DNS είναι να παρακάμψετε τους Διαφανείς Proxy DNS που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από τον ISP σας για να υποκλέψουν τα αιτήματα DNS και να σας αναγκάσουν να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία DNS τους.
 • Εάν χρησιμοποιείτε τα Windows 8, 8.1 ή 10, μπορεί να εκτίθεται σε διαρροές DNS εξαιτίας της δυνατότητας έξυπνης πολυκατοικίας που στέλνει τις αιτήσεις DNS σε όλους τους διαθέσιμους διακομιστές και δέχεται απαντήσεις από μη τυποποιημένους διακομιστές εάν οι αγαπημένοι διακομιστές DNS χρειάζονται πολύ χρόνο για να απαντήσουν. Δυστυχώς, οι χρήστες των Windows 10 δεν μπορούν πραγματικά να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία δεδομένου ότι είναι ενσωματωμένη. Μπορείτε να δοκιμάσετε να το επιλύσετε με αυτό το πρόσθετο, αν χρησιμοποιείτε το OpenVPN ή προσπαθήστε να το απενεργοποιήσετε στον τοπικό επεξεργαστή πολιτικής ομάδας των Windows (αυτό όμως δεν είναι δυνατό στην έκδοση Home Edition). Εναλλακτικά, πρέπει να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε άλλα λειτουργικά συστήματα.
 • Για ακόμα μια φορά, εάν είστε χρήστης των Windows, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε το Teredo - ένα πρωτόκολλο σήραγγας ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα που στοχεύει στη βελτίωση της συμβατότητας μεταξύ IPv4 και IPv6. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι μπορεί μερικές φορές να υπερισχύσει της σήραγγας VPN, με αποτέλεσμα διαρροές DNS. Ευτυχώς, μπορείτε εύκολα να απενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα - απλώς ανοίξτε τη γραμμή εντολών και πληκτρολογήστε την ακόλουθη "netsh interface teredo set state disabled".
 • Εάν το VPN που χρησιμοποιείτε διαθέτει δυνατότητα δέσμευσης IP, χρησιμοποιήστε το - ουσιαστικά εμποδίζει οποιαδήποτε κίνηση που δεν περνά μέσω του VPN. Εάν ο υπολογιστής-πελάτης δεν διαθέτει μια τέτοια δυνατότητα, διαμορφώστε το τείχος προστασίας σας έτσι ώστε να επιτρέπει μόνο την online είσοδο και έξοδο μέσω του VPN σας.
 • Εκτελέστε ελέγχους διαρροής DNS σε τακτική βάση - είτε κάθε λίγες μέρες, είτε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Εάν ενδιαφέρεστε για το απόρρητό σας, πρέπει να παρακολουθείτε την επισκεψιμότητα VPN αρκετά συχνά για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι σωστά.
 • Εάν θέλετε να είστε πολύ προσεκτικοί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό παρακολούθησης VPN (όπως το Paessler) για να κρατήσετε καρτέλες στις συνδέσεις VPN. Αν και αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η επιλογή είναι αρκετά δαπανηρή και μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε εάν η διαρροή DNS είναι ένα ζήτημα με κανονικές δοκιμές διαρροής DNS.

Αλλά τελικά, η καλύτερη και πιο βολική λύση διαρροής DNS είναι να χρησιμοποιήσετε απλά ένα VPN που προσφέρει προστασία DNS διαρροής. Εάν γνωρίζετε για ένα γεγονός ότι ο τρέχων πάροχος σας εκθέτει το απόρρητό σας στον ιστό μέσω διαρροών DNS, θα πρέπει να μεταβείτε σε ένα άλλο που εγγυάται ότι τα δεδομένα σας θα είναι ασφαλή και υγιή.

Χρειάζεστε ένα VPN με προστασία από διαρροές DNS Top-Notch?

Το CactusVPN σας έχει καλύψει. Παρέχουμε μια υπηρεσία VPN υψηλής τεχνολογίας που είναι εξοπλισμένη με ισχυρή κρυπτογράφηση AES και σας επιτρέπει να επιλέξετε από έως και 6 πρωτόκολλα VPN (συμπεριλαμβανομένων των OpenVPN και SoftEther) κατά την πρόσβαση στον ιστό.

Προσφέρουμε επίσης προστασία DNS διαρροής. Όλοι οι διακομιστές DNS είναι υψηλής ταχύτητας, η κυκλοφορία DNS σας είναι κρυπτογραφημένη από άκρο σε άκρο και χρησιμοποιούμε το Δημόσιο Google DNS, το οποίο είναι πολύ αξιόπιστο. Επιπλέον, δεν διατηρούμε κανένα αρχείο καταγραφής δραστηριότητας καθόλου.

Επιλέξτε από μία από τις πολλαπλές εφαρμογές VPN που είναι φιλικές προς τον χρήστη. Έχουμε εφαρμογές που εκτελούνται σε Windows, macOS, iOS, Android, Android TV και Amazon Fire TV.

Δοκιμάστε πρώτα το CactusVPN δωρεάν

Προσφέρουμε δωρεάν δοκιμή 24 ωρών, οπότε μην διστάσετε να εκτελέσετε πολλές δοκιμές διαρροής DNS, όπως θέλετε να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά. Και ναι, μπορείτε να εγγραφείτε χωρίς να χρειάζεται να δώσετε στοιχεία πιστωτικής κάρτας.

Επιπλέον, μόλις γίνετε χρήστης CactusVPN, θα χαρούμε να γνωρίζουμε ότι θα εξακολουθήσετε να καλύπτεται από την εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών, εάν η υπηρεσία δεν λειτουργεί όπως διαφημίζεται.

Τι είναι η διαρροή DNS; Η κατώτατη γραμμή

Μια διαρροή DNS είναι όταν τα ερωτήματά σας DNS αποστέλλονται έξω από την κρυπτογραφημένη σήραγγα VPN, ουσιαστικά σημαίνει ότι οποιοσδήποτε (όπως ο ISP σας, για παράδειγμα) μπορεί να δει ποιοι ιστοτόποι και εφαρμογές έχετε πρόσβαση και χρήση.

Οι διαρροές DNS μπορούν να προκληθούν από πολλά πράγματα (όπως εσφαλμένα διαμορφωμένα δίκτυα VPN, διενέξεις IPv6, ακόμη και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο). Ευτυχώς, η ανίχνευση διαρροής DNS δεν είναι τόσο δύσκολη (μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε μια δοκιμή διαρροής DNS όπως DNSLeakTest.com) και ο καθορισμός της λύσης μπορεί μερικές φορές να είναι τόσο απλός όσο η αλλαγή του παροχέα VPN ή η απενεργοποίηση του IPv6 ή κάτι πιο δύσκολο πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα plugin OpenVPN.

Συνολικά, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η διαρροή DNS είναι να χρησιμοποιήσετε απλά έναν VPN πάροχο που προσφέρει ενσωματωμένη προστασία διαρροής DNS με την υπηρεσία.

Τι είναι η διαρροή DNS και πώς το εμποδίζετε; |
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

29 − 27 =

map