Online manipulálnak | Mi a teendő?


Legtöbben valószínűleg már tudják ezt, de manapság semmi sem ingyen. Ha úgy gondolja, hogy nem fizet árat az általuk használt online szolgáltatásokért, gondoljon újra. Annak ellenére, hogy nincs havonta pénz hagyni bankszámláját havonta például a Facebook, a Youtube vagy akár a Google használatához, ez nem jelenti azt, hogy ingyenesek. És a fizetett ár valójában sokkal magasabb lehet, mint gondolnád. Ez azonban nem azt jelenti, hogy le kell zárnia az összes közösségi média-fiókot, és abba kell hagynia az internetet. Mint sok más dologhoz, a védelem megőrzéséhez is csak az szükséges, hogy egyszerűen tájékozódjanak. Online manipuláció esetén a dolgok nem különböznek egymástól.

Annak ellenére, hogy nem tagadjuk annak létezését, nem összpontosítunk az online propagandara, amelyet a kormányok a tömegek manipulálására használnak. Ez egy tárgy egy másik alkalommal. Most egyre inkább marketing-orientált manipulációs technikákkal foglalkozunk, amelyeket már észrevethettél az internet szörfözése közben. Bár a legtöbbjük eleinte ártalmatlannak tűnik, ne felejtsük el, hogy az online manipulációnak néha súlyos következményei lehetnek.

Az online manipuláció általános módjai

Az online manipulációs taktikák felsorolása nyilvánvalóan sokkal hosszabb, mint amit alább tudtunk felvenni. De ezek a leggyakoribb manipulációs taktikák, és érdemes tudni mindannyian.

A „titkos menü” technika

Ez az egyik leggyakoribb online manipulációs taktika. Ez egyszerű, látszólag ártalmatlan, de nagyon hatékony. Az amerikai egyesült államokbeli híres étteremláncok által használt titkos menük ihlette, akiknek valahogy sikerült részben híressé válniuk, mert titkos menüjük volt, ahol a legjobb és legjövedelmezőbb áruk álltak rendelkezésre.

Hasonló módon az online szolgáltatások csak azokat a lehetőségeket jeleníthetik meg, amelyek a leginkább jövedelmezőek, vagy bemutathatják azokat a lehetőségeket, amelyekről azt gondolja, hogy a legmegfelelőbbek. Ezek a részleges vagy ellenőrzött „menük” nagyszerű e-kereskedelmi eszköz, és feltétlenül különös figyelmet kell fordítania, amikor pénzt költ online. Vásárlás előtt győződjön meg arról, hogy látta az összes rendelkezésre álló lehetőséget, és hogy a megvásárolt termék vagy szolgáltatás valóban megfelel-e igényeinek. Az ilyen online manipuláció nem tragédia, de különös figyelmet fordítva néhány dollárt megtakaríthat.

A „jutalom” technika

Úgy érezte, hogy ellenőriznie kell a Facebook-fiókját? Vagy jelentkezzen be, hogy megnézhesse, a kedvenc Youtube-felhasználó feliratkozott-e valamit a közelmúltban? Ha valaha úgy érezte, hogy „szükség van”, ahelyett, hogy ezeket az online szolgáltatásokat csak azért használja, mert egyszerűen azért van, mert nem volt jobb dolgod, az azért van, mert ragadtál. Tudom, hogy durvanak hangzik, de így működik az online manipuláció néhány online szolgáltatásnál. Akár játékokról, akár közösségi média platformokról beszélünk, nagyon komoly pszichológiát alkalmaznak, hogy folyamatosan elkapják Önt.

És az egyik módja annak, hogy manipulálnak téged, olyasvalaki, amelyet a közelmúltban „változó jutalom ütemtervnek” hívtak, és ez egy nagyszerű eszköz, amelyet használni lehet, ha a viselkedést szokásokká kívánja alakítani. Ez nagyon egyszerűen működik: ahelyett, hogy rendszeresen jutalmat kínálna a felhasználóknak, vagy egy könnyen érthető jutalmazási ütemtervet követne, a jutalmakat véletlenszerűen kínálják..

Ha nem tudja, mikor kapja meg a jutalmat a szolgáltatás igénybevétele, akkor az fog arra, hogy tudatosan használja ezt gyakrabban, mindig arra gondolva, hogy a legközelebbi alkalommal, amikor azt használja, a jutalom lesz. Pontosan mi teszi a játékgépek ilyen addiktívvá. Soha nem tudhatod, mikor érheti el ezt a nagy győzelmet, és újra és újra forgatja a tárcsákat, amíg nem marad pénz a játékhoz.

A kihagyás félelme

Hallottál már a FoMO-ról? A kimaradás félelmét először 2004-ben dokumentálták egy tudományos cikkben, és ez nyilvánvalóan meglehetősen nagy ügy a mi generációnk számára. Ezt úgy határozzák meg, mint „átfogó attitűd, hogy mások jutalmazó tapasztalatokat szerezhetnek, amelyektől hiányzik”. Más szavakkal: attól a félelemtől, hogy egyik barátaid, szeretteitek vagy egyszerű ismerőseik nélküled szórakoznak, vagy olyan tevékenységekben vesznek részt, amelyekben Ön nem vesz részt, vagy olyan információkkal rendelkeznek, amelyekkel Ön még nem ismerkedik. Fél a attól tartani, hogy nem állandóan online és naprakész azzal, amit mindenki ismer. És ezt nagy időben kihasználják.

Mivel tudományosan bebizonyosodott, hogy az emberek hajlamosabban reagálnak a veszteség fájdalmára, mint a haszon élvezésére, ez az online manipulációs technika hihetetlenül hatékony. Valószínűleg már rengeteg Facebook-hozzászólást láttál, amely hasonló a „Hiányzik, ha nem…”.

Kattintási csaléteknek is nevezve, ezek a hozzászólások ekvivalensek az e-kereskedelemben is, ahol becsaphatják Önt olyan dolgok vásárlására, amelyekre nincs szükséged, egyszerűen azért, mert az agyad reagált a félelmére, hogy jó üzletből kimaradnak..

A fokozatos elkötelezettség

Ezt az online manipulációs technikát, amelyet gyakran használnak online játékok, felnőttkori platformok, online kaszinók és testreszabható termékeket kínáló szolgáltatások, hihetetlenül kifizetődő, de a felhasználó számára egyáltalán nem..

Az elv egyszerű. Az online játékokban azt használják, hogy lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy bizonyos számú játékot játszhassanak, mielőtt fizetniük kellene az új tartalom feloldásához. Olyan felnőtt platformon használja, amely „életkor-ellenőrzést” igényel, és a hitelkártya adatainak megadására készteti, annak ellenére, hogy nem számítanak fel díjat. Az online kaszinók használják, ahol néhány ingyenes pörgetést lehet kapni egyszerűen a regisztrációhoz, ami valószínűleg pár dollárt fog adni neked, amelyet nem vonhat ki anélkül, hogy többet fektetne be és befektetne. Olyan szolgáltatások használják, amelyek testreszabható termékeket kínálnak, amelyek lehetővé teszik, hogy valamit ingyen tervezzen vagy személyre szabjon, egyszerűen azért, mert sokkal könnyebb nekik hirdetni pontosan ezt neked, és könnyebb meggyőzni, hogy vásárol valamit, amit tervezett..

Veszélyes manipulációs technika, mivel nagyon hatékony és többször is úgy fogja találni magának, hogy nehezen megkeresett pénzét olyan dolgokra költi, amelyekre még soha nem is gondolt..

A fenéktelen tálak

Egy másik online manipulációs technika, amelynek gyökerei az alapvető pszichológia. Egy tanulmány során bebizonyosodott, hogy az emberek egy tálból levest esznek, amelyet automatikusan és folyamatosan feltöltöttek tudásuk nélkül, 73% -kal több levest evett, mint azok, akik a normál tálat fogyasztják..

Ez egy másik módja annak, hogy online manipulálnak olyan hatalmas online szolgáltatásokkal, mint a Youtube vagy a Facebook, amelyek soha nem érik el a hírcsatornákat. Lehet, hogy meglátogat egy Youtube-t egy adott dal meghallgatására, de ha az Autoplay opció be van kapcsolva, akkor sokkal többet fog végezni, mint csak az a dal. Ugyanez vonatkozik a Facebookra is, ahol nem számít, mennyit görgetsz, nagyon valószínűtlen, hogy valaha is sikerül elérnie a hírcsatorna végét.

Ezzel a technikával arra buzdítják Önt, hogy sokkal több időt töltsön ezeken a webhelyeken, ami számukra csak profitot jelenthet.

Sötét minták

Valószínűleg életének egy pontján észrevette egy hatalmas sikerrel rendelkező webhelyet vagy online szolgáltatást, amely sokkal rosszabbnak tűnt, mint ahogyan azt számíthatta volna annak a nyereség szempontjából. Hidd el, vagy sem, számos olyan webhely létezik szándékosan rosszul. De ne tégy félre, ezt nem a tervező lustasága miatt hajtják végre, mögötte van egy gonosz online manipulációs technika.

Hadd mutass egy példát. Online vásárol valamit, a termékek a kosárban vannak, folytatja a fizetést, és kétféle lehetősége van: folytathatja a pénztár pótdíját, és folytatja a pénzt, anélkül, hogy tippet hozzáadna. Ugyanakkor az a lehetőség, hogy folytatjuk a hegy felvételét, színes, miközben a hegy hozzáadása nélkül valamilyen módon kivágták, sápadt színekben, hogy elérhetetlenné váljon? Ez a sötét minták klasszikus példája. Más szavakkal fogalmazva: a sötét minták az ösztöneik becsapására épülő manipulációs technika. Ha jobban hajlandó nyomni egy olyan gombot, amely inkább kiemelkedik, mint egy, amely szürkén jelenik meg, sőt teljesen hiányzik a tény, hogy a tervek szerint egy kicsit többet fizet.

Nagyon sok sötét mintát használnak az interneten, és ez a manipulációs technika határozottan az egyik leghatékonyabb. Fordítson külön figyelmet!

Az online manipulációval kapcsolatos utolsó gondolataink

Ha elkerüli az összes online manipulációs taktikát, akkor teljes munkaidőben végezhet munkát. Annyira sok az online szolgáltatás, hogy megpróbálja becsapni Önt, hogy több pénzt költessen, és több időt használjon fel annyira, és néhányuk annyira diszkrét, hogy gyakorlatilag lehetetlenné teszi őket.

A legfontosabb az, hogy állandóan legyen óvatos. Feltételezve, hogy semmi sem igazán ingyenes, manapság józan ész, és az első lépés a leggyakoribb online manipulációs taktikák ismerete. Csak mindig tartsa nyitva a szemét, és ne feledje: ha valami túl jónak tűnik, hogy igaz legyen, valószínűleg az.

Online manipulálnak | Mi a teendő?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 1 = 3

map