Vad är ett webbplatsens säkerhetscertifikat? |


Nåväl, här är allt du behöver veta om det:

Vad är ett webbplatsens säkerhetscertifikat?

Ett säkerhetscertifikat för webbplatsplattformar är ett verktyg som används i online-validerings- och krypteringsprocessen. I princip ansvarar det för att kryptera data som delas mellan webbplatsens server och klientens webbläsare. Certifikatet är en del av HTTPS-protokollet och det kallas ofta också ett SSL- eller TLS-certifikat.

Säkerhetscertifikat för webbplatser utfärdas av en välkänd certifieringsmyndighet (CA) som Comodo, RapidSSL, Symantec eller GeoTrust. Genom att erbjuda webbplatsen ett certifikat verifierar CA i huvudsak ägarens identitet och försäkrar webbplatsbesökare att deras anslutningar är säkra.

Vad är HTTPS?

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) är ett kommunikationsprotokoll som ansvarar för att överföra en webbplatss kod som är värd på en webbserver till enheten för användaren som skickar anslutningsförfrågningar till den. För säkerhet använder HTTPS asymmetrisk kryptering med offentliga och privata kryptografiska nycklar.

Huvudhöjdpunkten med HTTPS är att den tillhandahåller säker autentisering för en webbplats och dess webbserver, vilket säkerställer att webbplatsbesökare inte kan utsättas för:

 • MITM-attacker (Man-In-The-Middle)
 • Phishing-försök
 • DNS-manipulation

Följ den här länken om du vill veta mer om HTTPS. Huvudämnet handlar om hur HTTPS skiljer sig från VPN, men det finns fortfarande gott om användbar information i artikeln.

Vad är TLS / SSL?

TLS står för Transport Layer Security, och SSL står för Secure Sockets Layer. Båda är protokoll som erbjuder säkra anslutningar via ett nätverk eller en enkel länk. TLS används dock mest idag eftersom det är en förbättring jämfört med SSL. Trots detta anses SSL och TLS fortfarande vara utbytbara villkor.

Vad är ett webbplatsens säkerhetscertifikat? |

Ändå erbjuds SSL inte riktigt längre, så en webbplats kommer att få TLS-anslutningar även om den köper SSL-certifikat. Eftersom TLS / SSL är det vanligaste protokollet som används för webbläsning hör du ofta personer som hänvisar till webbplatsens säkerhetscertifieringar genom att kalla dem TLS- eller SSL-certifikat.

Hur fungerar en webbplatssäkerhetscertifiering?

I princip används certifikatet i kommunikationsprocessen för klient-webbserver. När en användares webbläsare försöker ansluta till en säker webbplats frågar webbläsaren webbservern att identifiera sig själv. När det händer:

 • Webbläsaren skickas en kopia av säkerhetscertifikatet av servern.
 • Om webbläsaren bekräftar att certifikatet är i ordning kommer det att vidarebefordra ett meddelande till servern.
 • I sin tur skickar servern tillbaka ett kvitto som är signerat digitalt och startar en krypterad kommunikationssession med webbläsaren.
 • När detta är gjort kan data säkert delas mellan webbservern och användarens webbläsare.

I sin kärna är certifieringar för webbplatssäkerhet ett sätt att verifiera identiteten för webbplatsens ägare och göra dem ansvariga för integriteten och säkerheten för alla deras webbplatsbesökare.

Måste alla webbplatser använda säkerhetscertifikat?

Tja, inte exakt - det finns inget specifikt juridiskt krav i världen som tvingar webbplatsägare att få ett certifikat. Det är dock värt att ha en, och vi kommer att diskutera varför i nästa avsnitt.

Men innan vi kommer till det vill vi ta itu med en vanlig missuppfattning - nämligen att bara e-handelswebbplatser (eller någon webbplats som behandlade betalningar) webbplatser ska ha säkerhetscertifikat. Det är bara inte sant. Till och med en enkel blogg borde få ett säkerhetscertifikat eftersom det kommer att hantera känsliga webbplatser för besökare som e-postadresser för användare, IP-adresser och geo-platsdata.

Varför ska du bry dig om webbplatsens säkerhetscertifieringar??

Bristen på webbplatsens säkerhetscertifikat påverkar mestadels webbplatsägare på ett negativt sätt eftersom de kommer att förlora trovärdighet och populära webbläsare (som Google Chrome) kommer att markera sina plattformar som osäkra för onlineanvändare.

Men du som onlineanvändare har också mycket att förlora om du surfar på en osäker webbplats. När allt kommer omkring kommer du att dela personlig eller ekonomisk information med en plattform som inte använder någon kryptering, så att den lätt kan stulas av cyberbrottslingar genom MITM-attacker, phishing och dataläckage.

Dessutom kan du aldrig veta om en oskyddad webbplats faktiskt ägs av en hacker eller inte eftersom ägarens identitet inte verifieras. Om det ägs av en, kommer de att kunna logga in all information du delar med dem - kreditkortsnummer, bankkontouppgifter, e-postadress, fysisk adress, mobilnummer osv..

Det och den osäkra plattformen kan också vara värd för mal-återinfekterade annonser, länkar och filer. Att interagera med något av dessa innebär att din enhet kommer att infekteras med skadlig kod som:

 • keyloggers
 • adware
 • Spyware
 • Virus
 • trojaner
 • Ransomware
 • maskar

Sammantaget är det bara att använda problem med en osäker webbplats. Dina ekonomiska uppgifter kommer troligen att bli stulna och användas för att rensa dina bankkonton och kreditkort, och din personliga information kan hamna till salu på djupa webben, bara för att senare användas i andra bedrägerier.

Hur man säger om en webbplats har en webbplatssäkerhetscertifiering

Vad är ett webbplatsens säkerhetscertifikat? |

 • Kontrollera om URL-adressen börjar med "https" eller "http." Adressen till plattformar som använder säkerhetscertifikat för webbplatser bör börja med "https", vilket anger att den använder HTTPS-protokollet.
 • Vissa webbläsare kan dock hoppa över "https" -delen av webbadressen. Kontrollera i så fall om det finns en grön hänglåsikon före eller efter hela URL-adressen. Om det finns en, är det ett tecken på att webbplatsen har ett säkerhetscertifikat.
 • Företagets namn dyker upp före den gröna hänglåsikonen. I så fall har webbplatsen ett utökat valideringscertifikat.
 • Eftersom vissa cyberbrottslingar kan hacka webbplatsen för att visa en falsk hänglåsikon, klicka alltid på den för att se om den är användbar. Normalt bör du kunna klicka på den för att ta reda på mer information om webbplatsens säkerhetscertifikat, till exempel:
  • Vem CA som utfärdade certifikatet är.
  • Vilken TLS / SSL-version webbplatsen har.
  • Vilken krypteringsciffer används.
  • Vilken offentlig nyckelkryptering används.
  • Från vilket datum certifikatet började vara giltigt och när det måste förnyas.

Hur man säkert använder en plattform som inte har en webbplatssäkerhetscertifiering

1. Se till att du har uppdaterat skydd mot antivirus / antimalware

Eftersom osäkra webbplatser sannolikt innehåller malware i deras länkar, annonser, knappar och filer är det viktigt att du har ett sätt att skydda dig från sådana hot. Antivirus / Antimalware-program är det bästa sättet att göra det.

Det finns många antivirus- / antimalwareprogramleverantörer att välja mellan, men våra rekommendationer är Malwarebytes och ESET.

På detta sätt, även om du av misstag utlöser en infektion med skadlig kod på en osäker webbplats, har du åtminstone ett sätt att hindra dem från att göra någon skada.

Åh, och se till att du alltid håller ditt säkerhetsprogram uppdaterat. Om du inte gör det kanske den inte kan skydda din enhet från de senaste typerna av skadliga attacker.

2. Använd ett VPN (Virtual Private Network)

En VPN är en onlinetjänst som kan kryptera din onlinetrafik och dölja din IP-adress. Att använda den medan du öppnar en oskyddad webbplats är avgörande eftersom det ser till att dina data är säkrade medan du surfar på dem. Webbplatsen och dess ägare vet inte vad din geo-plats är, så de kan inte använda den informationen för att spåra dina rörelser online.

Naturligtvis bör du fortfarande använda en antivirus / antimalware-lösning och följa resten av tips vi erbjuder i det här avsnittet för att få bästa resultat.

"Ska jag använda ett VPN på HTTPS-webbplatser också?"

Ja, det borde du faktiskt. Medan HTTPS-webbplatser med TLS / SSL-certifikat normalt är säkra, beror säkerhetsnivån på hur väl de implementeras på plattformen. Om några misstag görs på webbplatsägarens sida kanske plattformen inte är så säker som du tror att den är.

Dessutom finns det också det faktum att SSL-certifikat som är mindre välrenommerade kan erhållas gratis på några minuter om du tittar på rätt platser på Internet. Så cyberbrottslingar eller webbplatsägare som inte bryr sig om användarsäkerhet och sekretess för mycket kan använda dem för att försöka locka webbplatsbesökare till en falsk känsla av säkerhet.

Det är inte bara okända, skuggiga webbplatser som inte använder HTTPS. Enligt data använder cirka 20% av världens 502 största webbplatser inte HTTPS. Så det är bäst att använda ett VPN när du surfar på webben för att se till att du inte av misstag avslöjar känslig information på osäkrade plattformar - oavsett hur ansedda de är.

Även om HTTPS-webbplatsen är okej, kan det hända att du går in på den. Beroende på hur säkert det offentliga WiFi eller hemnätverket du använder är du kanske utsatt för cyberhot. Så det är bättre att bara använda ett VPN i båda situationerna för att se till att du har ett extra krypteringsskikt som skyddar dina online-aktiviteter.

Letar du efter en säker VPN för att skydda din onlinetrafik och data?

Vi har precis den lösning du behöver. CactusVPN erbjuder kryptering av militär kvalitet som gör att du alltid är säker på Internet - oavsett om du har åtkomst till osäkra plattformar, HTTPS-webbplatser eller offentlig WiFi. Dessutom kan du också välja ett av våra många mycket säkra VPN-protokoll (SoftEther, IKEv2, SSTP, OpenVPN) för att öka din online säkerhet ännu mer.

Dessutom bör vi också nämna att vår tjänst är utrustad med en Kill Switch, så att du är skyddad även om din VPN-anslutning råkar gå ner. Det, och vi loggar inte någon av dina data för att hålla din integritet intakt, och vår VPN erbjuder även DNS-läckskydd.

Du kommer också vara glad att veta att vi erbjuder en 30-dagars återbetalningsgaranti när du också registrerar dig.

3. Håll din brandvägg aktiverad

Brandväggar är inte särskilt gynnade av onlineanvändare eftersom de tenderar att störa deras aktiviteter mycket. Men om du råkar surfa på en osäker webbplats kan en brandvägg vara ovärderlig. Varför? Eftersom det potentiellt kan förhindra hackare som utnyttjar plattformen från att få obehörig åtkomst till din enhet eller nätverk. Dessutom kan din brandvägg också skydda dina enheter från vissa typer av databaserade skadliga attacker.

Vad är ett webbplatsens säkerhetscertifikat? |

Kom bara ihåg att en brandvägg på egen hand inte kommer att göra din webb-surfare hacksäker. Du måste också använda antimalware / antivirusprogram, sunt förnuft, sekretessorienterade tillägg och ett VPN.

4. Interagera inte med några skuggiga länkar eller annonser

Om du surfar på osäkra webbplatser är det mycket troligt att du riktas mot phishing, skadlig programvara och andra cyberattacker - vanligtvis i form av popup-meddelanden, popup-annonser eller skuggiga, förkortade och påträngande länkar. Vissa av meddelanden och länkar kan vara mycket frestande att klicka eller trycka på eftersom de troligen kommer att innehålla clickbait-titlar och ord.

Att interagera med någon av dem kommer mycket troligt att leda till en infektion med skadlig programvara - vanligtvis spionprogram, adware, ransomware, virus eller keyloggers. Så se alltid till att du ignorerar prickiga CTA: er, knappar och meddelanden på webbplatser utan säkerhet. Och undvika annonserna - har faktiskt alltid en adblocker installerad när du går åt HTTP-plattformar.

Och tänk inte ens på att trycka på "X" -knappen på popup-meddelanden och annonser! Om du gör det finns det en mycket stor chans att din enhet eller webbläsare kommer att infekteras direkt med skadlig programvara.

5. Använd säkerhetsförlängningar i dina webbläsare

Eftersom osäkra webbplatser (och ibland till och med säkrade) kan innehålla skadliga annonser, länkar, knappar och skript, behöver du ett sätt att förhindra dem från att starta eller fungera om du vill vara säker online.

Vad är ett webbplatsens säkerhetscertifikat? |

Ett bra sätt att göra det är att installera skriptblockerare i din webbläsare, som uMatrix och uBlock Origin. De kan förhindra att oönskade skript startar på någon webbplats, till exempel kryptobrytningsskript, skadliga annonsskript och oönskade videoskript.

Förutom det bör du också överväga att använda Stanfords antifiskförlängningar. De kommer att varna dig om du någonsin landar på en phishing-webbplats och skyddar dig från kontextmedvetna phishing-attacker.

Ett annat tillägg som vi starkt rekommenderar att använda är Disconnect - ett trevligt verktyg som blockerar tredjeparts spårningskod som kan skada din integritet och dina uppgifter. Privacy Badger är också ett bra sätt att lägga till ett extra lager av säkerhet till din integritet. Om du föredrar en liknande anknytning men med ett mycket bättre användargränssnitt kan du använda Ghostery

Slutligen bör du installera HTTPS överallt på alla webbläsare eftersom det kan skriva om förfrågningar till vissa osäkra webbplatser för att använda HTTPS.

Vad är ett webbplatsens säkerhetscertifikat? Poängen

En webbplatssäkerhetscertifiering är ett verktyg som ingår i webbplatsens validerings- och krypteringsprocess. I grund och botten ser det till att webbplatsen är legitim, att ägarens identitet verifieras och att en krypterad kommunikationskanal upprättas mellan en användares webbläsare och webbplatsens webbserver.

Att se till att du använder en webbplats med ett säkerhetscertifikat är mycket viktigt eftersom osäkra webbplatser kan drivas av cyberbrottslingar för att stjäla användardata, eller de kan avsiktligt eller oavsiktligt utsätta besökare för skadliga filer, länkar och annonser.

Hur vet du om en webbplats har ett säkerhetscertifikat? Ganska enkelt - om webbadressen börjar med "https" och det finns en grön hänglåsikon före eller efter URL-adressen som du kan interagera med för att ta reda på mer information om certifikatet, det är ett bra tecken.

Om du råkar bläddra i en osäker plattform, bör du dock vidta några försiktighetsåtgärder:

 • Se till att det finns ett antivirus- / antimalwareprogram installerat på din enhet.
 • Dra ut din webbläsare med säkerhets- och sekretessorienterade tillägg.
 • Använd alltid ett VPN för att kryptera din trafik och dölja din geo-plats. Det är till och med en bra idé att använda en när du surfar på HTTPS-webbplatser.
 • Ignorera alla skuggiga knappar, annonser, länkar eller popup-meddelanden.
 • Se till att enhetens brandvägg är aktiverad.
Vad är ett webbplatsens säkerhetscertifikat? |
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

8 + 2 =

map